Pomstím se na nevěřících, napsal před smrtí útočník z bavorského vlaku

  • 1212
Sedmnáctiletý Afghánec, který ve vlaku v Bavorsku zranil sekerou pět lidí, sepsal před smrtí dopis, ve kterém sliboval pomstu „nevěřícím“ za utrpení muslimů. Uvedlo to v úterý státní zastupitelství v Bambergu. To vyšetřuje i policisty, kteří útočníka zastřelili.

Útočník byl věřící sunnitský muslim, nevykazoval ale žádný výrazný náboženský zápal, uvedl státní zástupce z Bambergu Erik Ohlenschlager. Podle něj ale mohlo k útočníkově radikalizaci přispět i to, že v sobotu dostal zprávu, že jeden jeho přítel, který zůstal v Afghánistánu, přišel o život.

Mladík zanechal dopis na rozloučenou adresovaný svému otci. „Nyní se za mě modlete, abych se pomstil na nevěřících, a modlete se, abych přišel do nebe,“ uvedl v dopisu. Kromě toho u něj v bytě policisté nalezli ručně kreslenou vlajku samozvaného Islámského státu (IS), není ale jasné, zda měl útočník s touto teroristickou skupinou nějakou spojitost.

Video, na němž se podle IS mladík ke skupině přihlásil, prokuratura prověřuje. Podle Ohlenschlagera je vyšetřování této stopy teprve na začátku a zatím není jasné, zda nahrávka skutečně ukazuje útočníka.

IS prostřednictvím své agentury Amak zveřejnil video, na němž je údajně útočník z bavorského vlaku. Podle agentury Reuters osoba na videu slibuje, že spáchá sebevražedný atentát, a tvrdí, že útočníci IS napadnou nevěřící v jejich domovech, ve vesnicích a na letištích.

Podle svědků mladík křičel při útoku Alláhu akbar (Bůh je veliký). Jeden z výkřiků podle Ohlenschlagera zaznamenali i policisté prostřednictvím telefonátu, kterým na čin upozornila jedna cestující ve vlaku, když volala o pomoc.

Prokuratura prověřuje i to, zda byl zásah policie proti útočníkovi přiměřený. Dvojice zasahujících policistů, která se dostala nejblíže k útočníkovi, ale shodně vypověděla, že se mladík proti nim přibližoval se zdviženou sekerou a vystupoval agresivně. Prokuratura v předběžných závěrech vychází z toho, že policisté jednali v krizové situaci a snažili se za každou cenu útočníkovi zabránit, aby pokračoval v násilí a neměli jinou možnost než použít střelné zbraně.

Podle prokuratury dorazil Afghánec 30. června 2015 do Pasova, kde byl zaregistrován jako uprchlík. Nic nenasvědčuje tomu, že by se radikalizoval ještě před příjezdem do Německa.

V Německu se mladík pohyboval legálně. Protože v zemi nebyli žádní jeho příbuzní, starala se o něj pěstounská rodina. Ta zaznamenala dva dny před činem změny v chování svého svěřence, podle Ohlenschlagera to však byla příliš krátká doba na to, aby bylo možné útoku zabránit.

Útočník napadl cestující ve vlaku u města Würzburg

Útočník napadl cestující ve vlaku u města Würzburg

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue