Rumunka Andrea Cristeaová (31) je pátou obětí březnového útoku v Londýně.

Rumunka Andrea Cristeaová (31) je pátou obětí březnového útoku v Londýně. | foto: Profimedia.cz

Útok z Londýna má pátou oběť. Zemřela Rumunka, která spadla do Temže

  • 26
Jednatřicetiletá rumunská turistka, která spadla z Westminsterského mostu při londýnském teroristickém útoku z 22. března, podlehla ve čtvrtek zraněním v nemocnici. Počet obětí útoku se tak zvýšil na pět.

Smrt Rumunky Andrey Cristeaové potvrdila v pátek britská policie. Její rodina v prohlášení uvedla, že zemřela už ve čtvrtek, kdy byla odpojena od přístrojů, které ji udržovaly při životě, píše BBC.

Centrem Londýna otřásl teror. Útočník zabíjel autem i nožem

Stala se tak již pátou obětí řádění teroristy Khalida Masooda. Ten srážel svým vozem lidi na Westminsterském mostě. Jednou z nich byla právě Cristeaová, která po nárazu skončila v Temži (více zde). Masood poté nožem ubodal policistu u nedalekého parlamentu (o útoku čtěte zde).

„Po dvoutýdenním boji o její život naše milovaná a nenahraditelná Andrea – báječná dcera, sestra, partnerka, oddaná přítelkyně a nejvýjimečnější, život milující osoba, jakou si jen dokážete představit – byla krutě a brutálně vytržena z našich životů,“ uvedla rodina v prohlášení.

Přítel ji chtěl v Londýně požádat o ruku

Zraněný byl při útoku rovněž její přítel Andrei Burnaz, kterého z nemocnice propustili krátce po útoku. Podle britského tisku vyrazil pár do Londýna na výlet a Burnaz se chystal Cristeaovou, která se živila jako architektka, v osudný den požádat o ruku.

Mezi padesáti zraněnými, z nichž více než tři desítky musely být hospitalizovány, byli kromě Britů také tři studenti z Francie, dva Rumuni, čtyři Jihokorejci, dva Řekové, Němec, Polák, Ir, Číňan, Ital a Američan.

Kromě pěti obětí zemřel po útoku i samotný atentátník, kterého zabila policie. K útočníkovi se později přihlásil Islámský stát (o Masoodovi čtěte zde).

Pád Cristeaové zachytily kamery:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video