Taliban zabíjel v Láhauru. Strážce položil život za křesťany v kostele

  • 110
Při dvou útocích u kostelů v křesťanské čtvrti pákistánského města Láhaur zemřelo čtrnáct lidí, téměř 80 je zraněných. K útokům provedeným v čase nedělních bohoslužeb se přihlásila jedna z odnoží hnutí Taliban sídlících v Pákistánu.

Podle policie si útočníci zřejmě vyhlédli katolický a protestantský kostel, které se nacházejí blízko sebe na východním křesťanském předměstí Láhauru. K útoku se přihlásila talibanská frakce Džamát-ul-Ahrar.

Jeden ze svědků agentuře Reuters popsal, že se nacházel v obchodě poblíž kostela, když se ozval první výbuch. „Rozběhl jsem se tam a spatřil, jak se strážce kostela pere s mužem, který chtěl proniknout dovnitř. Když se mu to nepodařilo, vyhodil se do vzduchu,“ popsal muž jménem Amir Másih.

Strážce podle něj při výbuchu zemřel také. Másih dodal, že nevěděl, zda první výbuch měl na svědomí rovněž sebevražedný útočník.

Podle úřadů a záchranářů při útoku zemřelo čtrnáct lidí, 78 bylo zraněno. Záchranná operace ale ještě neskončila a počet obětí tak nemusí být konečný.

Obyvatelé po výbuchu lynčovali dva muže, které podezírali z účasti na útoku. Podle jednoho z místních novinářů je patrně upálili.

Útoky na příslušníky náboženských menšin nejsou v Pákistánu v poslední dekádě ojedinělé. Mnozí lidé viní vládu, že se ochraně menšin patřičně nevěnuje. Pákistánská policie je podle agentury Reuters dlouhodobě špatně financovaná a málo vycvičená.

Láhaur je hlavním městem provincie Pandžáb, nejbohatšího a nejlidnatějšího regionu Pákistánu. Pochází odtud i premiér Naváz Šaríf.

Město je relativně poklidné. Po krachu mírových rozhovorů s Talibanem v roce 2014 ale útoků přibylo. Armáda zasáhla proti radikálům v Severním Vazíristánu, poslední významné oblasti, kterou v Pákistánu Taliban ovládá. Vojsko vytlačilo radikály z měst, mnozí ještě zůstávají na venkově.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue