Střelba v mexické léčebně si vyžádala 24 mrtvých. Nejspíše útočily gangy

  • 34
Střelba v neregistrované protidrogové léčebně ve středním Mexiku si vyžádala 24 mrtvých a sedm raněných. Ozbrojení muži zjevně stříleli na každého, kdo ve středisku byl. Podle policie útočníci nikoho neunesli. Úřady neuvedly, jaký byl motiv nejnovějšího útoku, ale podle guvernéra Diega Sinhue se na něm patrně podílely drogové gangy.

Útok se odehrál ve městě Irapuato ve státě Guanajuato. Tato část Mexika je bitevním polem pro krvavé vyřizování sporů mezi drogovým kartelem Jalisco a jedním místním gangem. Jde o stát s nejhorší bilancí násilí v Mexiku.

Pachateli byli podle místní policie těžce ozbrojení muži. Podobné útoky ovšem nejsou v Mexiku ničím výjimečným. Země loni registrovala téměř stovku vražd denně. Násilnosti jdou většinou na vrub kartelů a gangů, které jsou zapleteny do obchodu s drogami, únosů a vydírání.

Gangsteři často mají styky s místními bezpečnostními složkami a většina zločinů tak zůstává neobjasněná. 

Útok na drogově závislé se v Irapuatu neodehrál poprvé. Na počátku června zastřelili ozbrojenci ve městě deset můžu, kteří se se závislostí léčili. Podle agentury Reuters není jasné, zda bylo v obou případech dějištěm krveprolití stejné zařízení. 

Podle agentury Reuters jde o jednu z nejhorších hromadných vražd za dobu úřadování prezidenta Andrese Manuela Lópeze Obradora, který se ujal funkce před 19 měsíci.

López Obrador přitom slíbil snížení rekordního počtu násilností. Loni však Mexiko zaznamenalo rekordní počet vražd a letos má nakročeno k dalšímu smutnému rekordu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video