Útok na Irák otevře peklo, míní Arabové

  • 125
Útok na Irák otevře na Blízkém východě dveře do pekla, tvrdí Liga arabských států. Proto je nutné, aby Bagdád ve spolupráci s OSN přijal zpět zbrojní inspektory. USA zvažují, že navrhnou Spojeným národům, aby inspektory doprovodily zahraniční jednotky, které by prosazovaly prohlídky podezřelých objektů i silou. Irák viní USA, že zneužívají OSN ke špionáži.

Liga arabských států (LAS) se shodla, že útok na Irák ohrozí celý arabský svět. Zároveň někteří členové vyzývají Bagdád, aby krizi vyřešil přijetím zbrojních inspektorů. LAS také chválí Irák za ochotu obnovit dialog s OSN.

"Budeme usilovat, abychom konfliktu zabránili. Jsme přesvědčeni, že by to na Blízkém východě otevřelo pekelné brány," řekl generální tajemník LAS Amr Músá.

Pokud jde o Irák, trvá arabská liga na plnění rezolucí rady bezpečnosti OSN. "Jsme pro návrat inspektorů, který bude výsledkem dohody mezi iráckou vládou a generálním tajemníkem OSN," podotkl Músá.

Američané zneužívají OSN, tvrdí Irák
Irácký ministr zahraničí Nádí Sabrí obvinil USA, že zneužívají orgány OSN a kryjí jejich prostřednictvím své špionážní aktivity, a žádá vyšetření. "USA zneužívají aktivit OSN ke špionáži, jež ohrožuje bezpečnost jiných zemí a podrývá nezávislost a důvěryhodnost OSN," napsal ministr, podle něhož má Irák právo žádat kompenzaci za lidskou, materiální a psychologickou újmu.

V dopise generálnímu tajemníkovi OSN Kofimu Annanovi se Sabrí odvolává na Švéda Rolfa Ekeuse. Bývalý šéf zbrojních inspektorů nedávno řekl, že USA i další státy zneužívaly inspekční týmy k politickým cílům a monitorování pohybu iráckého prezidenta Saddáma Husajna. "USA se tak snažily vyvolat krizi, která by opodstatnila útok na Irák," řekl Ekeus, který vedl inspekce v letech 1991 až 1997.

KRIZE IRÁK - USA

George Washington je na Irák připraven

Česko váhá podpořit zásah v Iráku

USA posílají tanky do Perského zálivu

předchozí vývoj

USA uvažují "donucovací" inspekce
Podle nejmenovaného amerického činitele Washington zvažuje navrhnout, aby se inspektoři OSN vydali do Iráku v doprovodu zahraničních jednotek. Pokud by Bagdád inspektorům bránil ve vstupu do podezřelého objektu, vojáci by jim cestu mohli prostřílet. Podobný incident by tak mohl být nahlášen OSN a stal by se důvodem útoku.

Myšlenka "donucovacích inspekcí" získává podporu amerických "jestřábů", kteří jsou přesvědčeni, že irácký prezident Saddám Husajn odmítne vstup inspektorů do objektů podezřelých z výroby zbraní hromadného ničení. Nápad podporují i umírnění politici, kteří chtějí, aby se před případným úderem proti Iráku uskutečnily nové inspekce.

Bush bude jednat s Blairem i dalšími
Otázka podobných inspekcí bude zřejmě hlavní náplní sobotního setkání prezidenta Bushe s britským premiérem Blairem. Bush bude návrh konzultovat také s představiteli Ruska, Číny a Francie. Tyto státy jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN.

Dalším hlavním bodem setkání Bush - Blair bude otázka, co mohou USA a Británie udělat více pro snížení napětí mezi Izraelem a Palestinci před zahájením případného úderu USA proti Iráku.

Bush shání podporu pro útok jen ztěžka. Proti útoku se vyjádřil například Peking. "Otázka Iráku se musí vyřešit politickými prostředky v rámci a v duchu rezolucí OSN," řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Obtížné to má Bush i na domácí půdě. Proti je třeba bývalý prezident Jimmy Carter. "Nemůžeme ignorovat případný vývoj chemických, biologických nebo jaderných zbraní, ale unilaterální válka s Irákem není správnou odpovědí," řekl Carter v tisku.

MULTIMÉDIA

mapa Iráku * fotografie
* srovnání armád *

USA: máme dostatečné důkazy pro útok
USA tvrdí, že mají dostatek důkazů pro útok na Irák. George Bush je přesvědčen, že Irák usiluje o získání zbraní hromadného ničení, aby to ospravedlnilo svržení iráckého prezidenta Saddáma Husajna.

"Prezident věří, že důkazy, které již máme, jsou dostatečné, abychom požadovali změnu režimu," řekl mluvčí Bílého domu Ari Fleischer v letadle, kterým Bush cestoval do Kentucky v rámci vnitropolitické kampaně před listopadovými volbami.

I když mnozí američtí zákonodárci dávají najevo, že nemají jistotu o správnosti podniknout vojenskou akci proti Iráku, Kongres souhlasí s Bílým domem v hodnocení důkazů, citují Fleichera Reuters. Agentura AP naproti tomu uvádí, že ani po středečním setkání s prezidentem nepovažuje většina kongresmanů předložené důkazy za přesvědčivé.

Viceprezident Richard Cheney a ministr obrany Donald Rumsfeld spolu s ředitelem CIA Georgem Tenetem diskutovali s více než dvacítkou členů Senátu USA o otázkách terorismu a hrozby zbraní hromadného ničení. "Cheney senátorům zdůraznil, že prezident Bush bude s Kongresem konzultovat své kroky k odstranění Saddáma Husajna," uvedla mluvčí Pentagonu Victoria Clarkeová.

O útoku na Irák se mluvilo hned po 11. září
Americký ministr obrany Donald Rumsfeld požádal své spolupracovníky už v prvních hodinách, které následovaly po teroristických útocích podniknutých loni 11. září v USA unesenými letadly, aby naplánovali útok proti Iráku. Informaci přinesla americká televize CBS, podle níž je ale ještě rok po atentátech pouze velmi málo důkazů o tom, že by do nich byl zapleten Irák.

Z poznámek, které si udělali ministrovi spolupracovníci, vyplývá, že jejich šéfa upozornil 11. září ve 12:05 místního času ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) George Tenet na zprávuzachycenou z Afghánistánu. Ve zprávě jeden ze spolupracovníků teroristy Usámy bin Ládina v Afghánistánu mluví o "dobrých novinkách" a o tom, že ještě budou zasaženy další cíle. Měl nejspíš na mysli letoun, který se posléze zřítil v Pensylvánii.

Kvůli tomu, že po atentátech ukazovaly všechny informace na bin Ládina, Rumsfeld nařídil armádě, aby připravila útok. V poznámkách jeho spolupracovníků však ministr zároveň žádá "zvážit, zda by bylo dobré ve stejnou dobu zaútočit na Saddáma Husajna jako na Usámu bin Ládina." Tuto poznámku si Rumsfeldovi spolupracovníci zaznamenali 11. září ve 14:40 místního času.

Inspektoři OSN ničí podezřelou budovu v Iráku, v níž se podle nich vyráběly biologické zbraně. (květen - červen 1996)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video