V tuniském letovisku zaútočil terorista, zemřely desítky lidí

  • 1224
Ozbrojený útočník zaútočil v pátek odpoledne na hotel v tuniském letovisku Sousse. Na místě byl podle svědků slyšet výbuch a následná střelba. Při útoku zemřelo nejméně 37 lidí, jsou mezi nimi zejména cizinci. Se zraněním vyvázlo dalších 36 lidí. Policie útočníka zastřelila krátce po útoku

Podle původních informací útočili dva teroristé, policie však v podvečer upřesnila, že na pláží a v hotelu střílel pouze jeden útočník. Za cíl si vybral hotel Imperial Marhaba nedaleko pláže. Zastřelený útočník byl podle agentury AFP tuniský student bez záznamu v trestním rejstříku. 

Teror v Tunisku

Mezi lidmi na pláži zavládla panika, slyšeli výbuch a střelbu. Jeden z britských turistů sdělil stanici Sky News, že slyšel silnou detonaci, na místě pak podle něj zavládl chaos a kolem hotelu začali pobíhat návštěvníci. 

„Útočník začal pálit z kalašnikova na turisty i Tunisany přímo na pláži před hotelem. Byl sám. Byl to mladý kluk v kraťasech. Vypadal jako turista,“ popsal jeden ze svědků.

Irka Elizabeth O’Brienová byla v době útoku před jedním ze sousedních hotelů. „Myslela jsem si, že je to nějaký ohňostroj. Pak jsem uviděla, jak lidi utíkají. Ostraha a zaměstnanci hotelu začali křičet, ať utíkáme,“ popsala dramatické chvíle pro irskou rozhlasovou stanici RTE.

Mezi mrtvými jsou hlavně turisté

Agentura AFP zprvu informovala, že při útoku zemřelo nejméně sedm lidí. Tuniské ministerstvo zdravotnictví posléze uvedlo, že útok si vyžádal nejméně 37 obětí a 36 zraněných. Tuniský ministr vnitra Mohammed Ali Aruí pro agenturu AP uvedl, že většina obětí jsou zahraniční turisté. 

Mezi mrtvými jsou zejména občané Velké Británie, Německa a Belgie. Na místo tragédie už zamířil tuniský premiér Habíb Síd

Alan Callaghan, který byl kousek od řádění ozbrojence, pro server BBC uvedl, že zprvu situace nevypadala jako teroristický útok. „Hosté u bazénu si nejprve mysleli, že se jednalo o zvuk motoru, pak je ale pracovníci hotelu poslali do jejich pokojů,“ uvedl Callaghan. Ze svého pokoje prý venku viděl muže s pistolí. Nedokáže však říct, zda se jednalo o útočníka, nebo člena ochranky. 

26.června 2015 v 14:19, příspěvek archivován: 26.června 2015 v 14:29

The terrorist just got killed by the Tunisian police forces! #sousse #SousseAttack #tunisie #tunisia pic.twitter.com/FnYgizje5S

Město Sousse je společně s Džerbou  jedním z nejvyhledávanějších tuniských letovisek pro turisty z celého světa (více o letovisku Sousse se dočtete zde). Podle Jana Papeže, mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří, však město nepatří  mezi oblíbené destinace českých turistů.

Češi v oblasti zřejmě nebyli

„Podle našich zjištění se tam (v Sousse) v tuto chvíli může vyskytovat pouze několik desítek Čechů a byla by to opravdu velmi nešťastná náhoda, pokud by se ta situace týkala jich. Čekáme, jaké stanovisko k tomu zaujme ministerstvo zahraničních věcí, protože to má lepší kontakty z hlediska bezpečnostních sil Tuniska. Pak budeme vědět, zda se jednalo o nahodilost anebo zda je nebezpečí, že by se taková věc mohla opakovat,“ uvedl pro iDNES.cz Papež.

Cameron odsoudil útoky

V Británii se kvůli pátečním událostem sejde krizová skupina Cobra. Nejde jenom o útok v Tunisku, ale také o atentát ve východní Francii. Premiér David Cameron vyjádřil soustrast rodinám a hovořil o "solidaritě v boji proti zlu, jakým je terorismus". "Ti lidé, kteří tyto věci páchají, tvrdí, že to dělají ve jménu islámu. Tak to není, islám je náboženství míru," řekl Cameron. Proti jejich "zvrhlé ideologii je třeba bojovat vším, co máme k dispozici," dodal.

Zdroj: ČTK

„Nemáme informace, že by se to dotklo českých turistů. Budeme to nadále sledovat a v průběhu dne informace budeme aktualizovat,“ řekla iDNES.cz tisková mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Do tuniského hotelu Imperial Marhaba organizují zájezdy mimo jiné Exim Tours, Fischer či CK Blue Style. „Jsme v kontaktu se všemi delegáty, všichni naši klienti jsou v pořádku. Víme o tom, že všechny hotely posilují bezpečnostní opatření. V případě, že klienti nebudou chtít odjet do Tuniska, můžeme jim nabídnout jiný zájezd,“ řekla MF DNES spolumajitelka CK Blue Style Lenka Berberi.  V hotelech, u kterých se odehrály teroristické útoky, prý cestovní kacelář nemá žádné klienty.

Cestovní kancelář Fischer nemá v žádném z hotelů v Soussu klienty. V oblasti jich je celkově 20. Kvůli útokům přistoupil Fischer ke dvěma opatřením.„Klientům, kteří už mají zakoupenou dovolenou a nebudou chtít do Tuniska odletět, umožňujeme bezplatnou změnu destinace nebo bezplatné storno. Klientům, kteří jsou nyní v Tunisku a budou se chtít vrátit dříve, se pokusíme zajistit návrat na nejbližších letech,“ uvedl tiskový mluvčí Jan Osúch.

Tuniská perla

Letovisko Sousse má památky i písečné pláže

Útoky ve Francii a Kuvajtu

Tunisko je v pohotovosti od březnového atentátu na muzeum Bardo v tuniské metropoli. Dvojice atentátníků z Islámského státu tehdy zabila 22 lidí, převážně zahraničních turistů. Při útoku byly zraněny desítky dalších. Policie při osvobozování rukojmí oba útočníky zabila. Byl to nejhorší teroristický útok spáchaný v Tunisku proti turistům za poslední roky (více o útoku zde).

Teroristé v pátek útočili na dalších dvou místech. První atentát se odehrál dopoledne v průmyslovém závodě u Lyonu na jihovýchodě Francie. Vyžádal si jednu oběť a dva zraněné. Na místě se našla odříznutá lidská hlava s islámskými nápisy a útočník měl podle médií islámskou vlajku (více zde).

Během poledních modliteb pak zaútočil atentátník na šíitskou mešitu v kuvajtské metropoli. Usmrtil 25 lidí a nejméně 202 dalších zranil, většinou šlo o muže či chlapce. K útoku se přihlásila skupina napojená na radikály z hnutí Islámský stát (více o útoku zde).

Sousse, Tunisko

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video