Teroristický útok v Manchesteru. Muž pobodal v nákupním centru pět lidí

  • 177
Pět lidí utrpělo zranění, když v pátek muž s nožem útočil na zákazníky v nákupním centru v severoanglickém Manchesteru. Policie na ulici před obchodním domem zatkla muže ve věku kolem 40 let, jehož vyšetřovatelé podezírají z přípravy a vykonání teroristického útoku. Jeho motiv však zatím není známý.

Svědci incidentu uvedli, že útočník běhal po nákupním centru s nožem a vrhal se po lidech. Policie objekt evakuovala a podezřelého vyslýchá. Na sociálních sítích se objevily záběry zadrženého, jak leží na zemi poté, co proti němu policisté použili patrně paralyzér.

„Původně byl zatčen za závažné napadení a vzat do policejní vazby... Nyní je zatčen pro podezření ze spáchání, přípravy a vyprovokování teroristického činu,“ citovala zpravodajská společnost BBC policejního velitele Russe Jacksona.

Policie také upřesnila informaci o počtu zraněných. Nejdříve hovořila o pěti obětech, poté bilanci snížila na čtyři, Jackson ale nově potvrdil prvotní informaci o pěti zraněných.

Podle BBC utrpěli tři lidé bodné rány, do nemocnice odvezli ještě další dva. „Ačkoli jsou to nepěkná zranění, žádná naštěstí nejsou životu nebezpečná,“ dodal Jackson.

Nákupní centrum Arndale policie evakuovala a podezřelého vyslýchá. Motiv útoku, který začal okolo 11:15 místního času (12:15 SELČ), je zatím nejasný. Terorismu prý nasvědčuje jeho povaha a zvolený cíl. Po zadržení údajného pachatele už vyšetřovatelé po nikom nepátrají.

„Vzhledem k místu incidentu a jeho povaze vedou vyšetřování příslušníci protiteroristické policie Severozápad,“ uvedla manchesterská policie. Bližší okolnosti se podle ní zjišťují. „V této rané fázi zvažujeme všechny možnosti, pokud jde o motiv tohoto hrozného incidentu,“ dodala policie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video