Výbuch v mešitě není odplata za útok na kostel, říká filipínský velitel

  • 14
Při útoku granátem na mešitu na jihu Filipín ve středu zemřeli nejméně dva lidé, další čtyři lidé utrpěli zranění. Výbuch granátu v mešitě ve městě Zamboanga zabíjel jen tři dny poté, co dvě nálože u katolického kostela na nedalekém ostrově Jolo připravily o život nejméně 21 lidí.

Město Zamboanga leží na stejnojmenném poloostrově, který se nachází v převážně křesťanské provincii na západě ostrova Mindanao. Muslimové na ostrově tvoří asi čtvrtinu obyvatel. 

Armáda vyzvala obyvatele, aby nepodléhali dezinformacím šířeným po sociálních sítích. Jeden z místních vojenských velitelů Leonel Nicolas podle agentury Reuters zdůraznil, že útok na mešitu nebyl „činem odplaty“.

Během mše v kostele na Filipínách vybuchly bomby. Útok si vyžádal 20 obětí

Bombové útoky na křesťanskou katedrálu ve městě Jolo se staly během nedělní mše. K atentátu se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásil Islámský stát.

Na ostrově Jolo působí muslimská radikální Skupina Abu Sayyafa, která je na americkém i filipínském seznamu teroristických organizací a kterou původně policie z atentátu podezírala. Filipínský prezident Rodrigo Duterte v úterý řekl, že čin zřejmě spáchali sebevražední atentátníci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video