Budapešťská socha svatého Štěpána I. Uherského, národního patrona Maďarska.

Budapešťská socha svatého Štěpána I. Uherského, národního patrona Maďarska. | foto: Profimedia.cz

Kritizovaná ústava přejmenovává Maďarsko a žádá Boha, aby žehnal Maďarům

  • 358
Maďarští poslanci budou v pondělí hlasovat o nové ústavě. Opozice, aktivisté a mezinárodní pozorovatelé ji kritizují kvůli sporným formulacím, nacionalistickému a romantickému tónu. Ústava se odvolává na Boha i svatoštěpánskou korunu a mění také oficiální název země.

Premiér Viktor Orbán, jehož vládní Svaz mladých demokratů (Fidesz) dokument připravil, kritiku odmítá. Nová ústava, kterou Fidesz díky většině v parlamentu zřejmě hladce prosadí, začne platit od prvního ledna 2012.

Dosud platný základní zákon z roku 1949 není podle Orbána ústavou Maďarska, protože byl za komunismu koncipován podle sovětského vzoru. Nový text podle něj odpovídá 21. století a navíc je "esteticky krásný".

Nová ústava se odvolává na Boha, svatoštěpánskou korunu, vlast, křesťanství, rodinu, čest a národní hrdost. "Bože, žehnej Maďarovi", takový je začátek maďarské hymny a zároveň i úvodní věta preambule, která je označena jako Národní konfese. "Jsme hrdí, že náš král, svatý Štěpán, před 1000 lety vybudoval na pevných základech maďarský stát," pokračuje text konfese.

Budapešťský politolog Zoltán Kiszelly označil konfesi za národně romantickou se spoustou symboliky, jako je například odkaz na svatoštěpánskou korunu.

Ústava mění oficiální název země, který doposud je Maďarská republika. Nově se bude stát nazývat jen Maďarsko. Maďarština nemá rozdíl mezi slovy "maďarský" a "uherský", takže název Maďarsko a kdysi monarchistické Uhersko (Magyarország) v maďarštině splývá.

Zlobí se opozice i zastánci homosexuálních svazků

Opozice, která kromě krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) přípravu základního zákona ignorovala, upozorňuje na to, že v budoucnu nebude možné řadu zákonů snadno změnit. Fidesz totiž jejich novelizaci ústavně podmínil dvoutřetinovou většinou.

Sporné je rovněž omezení pravomocí ústavního soudu. Počet těchto soudců sice vzroste o čtyři na patnáct, ale ztratí právo posuzovat fiskální a daňovou legislativu. Rozhodovat o těchto zákonech budou moci jen tehdy, když státní dluh překročí 50 procent hrubého domácího produktu.

Kritikou nešetří ani mnozí aktivisté. Doposud občanské iniciativy mohly parlament přinutit zabývat se určitým problémem, pokud se jim podařilo shromáždit pod příslušnou peticí 50 tisíc podpisů. Nově takovéto petice nebudou zákonodárce k ničemu zavazovat.

Organizace zastupující práva menšin připomínají, že ústava nepředpokládá homosexuální manželství. Pojem manželství totiž nový základní zákon vysvětluje jako svazek mezi mužem a ženou. Kritizován je také možný protiinterrupční výklad textu, protože je zde zmíněna ochrana plodu od početí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video