Ponorka USS Scorpion na archivním snímku

Ponorka USS Scorpion na archivním snímku | foto: Public DomainProfimedia.cz

Zkáza škorpióna. Potopení jaderné ponorky USA dodnes zůstává záhadou

  • 67
Zkáza USS Scorpion se zapsala do dějin jako třetí nejtragičtější katastrofa ponorky v poválečné éře. Americký stroj vybavený jaderným pohonem klesl ke dnu před padesáti lety u Azorských ostrovů. Nehoda si vyžádala 99 obětí, její příčinu dosud nikdo neobjasnil.

Ponorka USS Scorpion se potopila 21. května 1968 na cestě ze Středozemního moře do domovského přístavu v Norfolku v americkém státě Virginia. Americká armáda tragédii oficiálně potvrdila 5. června a poté zahájila pátrání. 

Vrak ponorky nalezla v říjnu v hloubce 3000 metrů posádka americké oceánografické lodi Mizar asi 740 kilometrů jihozápadně od Azorských ostrovů. Pozdější ponory k troskám ukázaly, že ponorku po dopadu na dno roztrhal tlak vody. Velitelská věž byla urvaná a trup se rozlomil na dva kusy. 

Příčiny tragédie dodnes nikdo objasnil. Mluvilo se o srážce s jiným tělesem, o uvolněném těsnění hřídele lodního šroubu či poruše zařízení na vystřelování odpadků. Nejdivočejší spekulace hovořily o sovětském útoku. Za nejpravděpodobnější verzi je považován výbuch torpéda na palubě. Teorii „horkého startu“ nasvědčovala skutečnost, že ponorka před potopením změnila kurz o 180 stupňů. Takový manévr se používá právě při horkých startech. 

Horký start je nečekané spuštění motorů torpéda při technické prověrce nebo ošetřování na palubě ponorky. Protože baterie (ani motory) nejsou chlazené okolní vodou, velmi rychle se přehřejí a hrozí jejich exploze, případně sekundární exploze bojové hlavice.

Thresher, Kursk, Scorpion

Americké námořnictvo spustilo 76,8 metru dlouhou ponorku na vodu v roce 1960. O šest let později si její kapitán vysloužil medaili, když se posádce podařilo skrze teleskop nafilmovat odpaly sovětských balistických raket. Rusové přitom ponorku odhalili, Američanům se ale pronásledovatele podařilo setřást. 

Přísně tajná operace: Cíl nebyl Titanic, ale vraky jaderných ponorek

Scorpion byla jedna ze dvou jaderných ponorek, které americké námořnictvo ztratilo při havárii. Ta druhá, Thresher, se potopila v dubnu 1963 u pobřeží Nové Anglie a její potopení si vyžádalo 129 obětí. Neštěstí bylo asi způsobeno tím, že se nepodařilo naplnit balastní nádrže stlačeným vzduchem, což mělo ponorku vynést na hladinu. 

Potopení Thresheru je největším ponorkovým neštěstím v poválečné historii. O 11 lidí méně nepřežilo tragédii ruské jaderné ponorky Kursk v srpnu 2000 v Barentsově moři. A třetí místo ve smutném žebříčku patří právě Scorpionovi.

Přibližná poloha vraku USS Scorpion

Přibližná poloha vraku USS Scorpion

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video