Chuck Hagel (v pozadí) a Philip Hammond hovoří na tiskové konferenci v...

Chuck Hagel (v pozadí) a Philip Hammond hovoří na tiskové konferenci v Pentagonu (2. května 2013). | foto: AP

USA zvažují vyzbrojení syrských rebelů, chtějí však jasné důkazy

  • 46
Americká administrativa připustila, že možná přistoupí k vyzbrojování povstalecké armády v Sýrii. Konečné rozhodnutí však ještě nepadlo. Na tiskové konferenci v Pentagonu to uvedl americký ministr obrany Chuck Hagel.

"Sledují se a promýšlejí všechny možnosti," vysvětlil Hagel na dotaz, zda americká vláda zvažuje změnit přístup k povstalcům bojujícím proti autokratickému syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Tiskové konference se po Hagelově boku zúčastnil jeho britský protějšek Philip Hammond. Ten řekl, že jakákoli akce by měla vycházet z "důkazů velmi vysoké kvality".

Washington doposud přidělování zbraní syrské opozici důrazně odmítal a svůj postoj zdůvodňoval obavami, že by vojenské vybavení mohlo skončit v rukách islámských radikálů. Také zmiňoval riziko, že zbraně by konflikt ještě více vyhrotily.

Proti vyzbrojování syrské opozice svědčí například to, že mnoho rebelů sympatizuje s teroristickou sítí al-Káida, respektive s její odnoží Džabát al-Nusra. Tu USA zařadily na seznam teroristických organizací.

"Je otázka, v jaké pozici jsou Spojené státy vůči Džabat al-Nusře a al-Káidě. Američané mluví o boji proti terorismu, ale ve skutečnosti to tak nevypadá. Jak můžete bojovat proti terorismu a brát Džabat al-Nusru za teroristickou organizaci a zároveň těmto teroristům posílat zbraně?" ptá se v exkluzivním rozhovoru pro americkou televizi CNN syrský ministr informací Omran al-Zúbí.

Zúbí také opět popřel nedávné spekulace, že Sýrie použila chemické zbraně. Podle něj je jejich použití v syrské armádě vyloučeno a obviňuje opozici. "V místech, kde operuje opozice, používají chemické zbraně, můžete to cítit. Pak to natáčejí a používají jako údajné důkazy, že to dělá vláda," řekl Zúbí CNN.

Obama v úterý prohlásil, že v Sýrii zřejmě byly použity chemické zbraně, ale neví se zatím, kdo tak učinil. Zároveň řekl, že jejich nasazení znamená "obrat" v přístupu k řešení syrské krize. Neupřesnil ale, co konkrétního navrhne, pokud se zjistí podrobnosti o nasazení chemického arzenálu (více čtěte zde).

Další střety ve městě Homs

V Sýrii již více než dva roky zuří občanská válka, ve které zahynulo zhruba 70 tisíc lidí. Před boji uprchlo přes tři milionů obyvatel. Tvrdé střety mezi rebely a vládními jednotkami pokračovaly i ve čtvrtek, především ve městě Homs.

Opoziční exilová Syrská organizace pro lidská práva podle Reuters zároveň oznámila, že vládní síly a bojové oddíly věrné Asadovi při čtvrtečním útoku na jednu z pobřežních vesnic spáchaly "masakr". Zmíněná organizace uvádí, že vojáci zabili nejméně 50 lidí včetně žen a dětí. Očekává, že konečná bilance obětí překročí stovku mrtvých.

Jakákoli tvrzení o násilných činech v Sýrii je však zpravidla obtížné nezávisle ověřit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video