TAKHLE NE. Americký prezident Barack Obama zpříslil sankce vůči Íránu (ilustrační foto)

TAKHLE NE. Americký prezident Barack Obama zpříslil sankce vůči Íránu (ilustrační foto) | foto: J. Scott Applewhite, AP

USA zpřísnily sankce vůči Íránu. Musí nést odpovědnost, řekl Obama

  • 193
Americký prezident Barack Obama v úterý zpřísnil sankce proti Íránu, který Západ podezírá z toho, že se tajně snaží vyrobit jadernou zbraň. Opatření se týkají energetického, petrochemického a finančního sektoru. Tamní vláda podle Obamy musí nést odpovědnost za své činy.

Spojené státy nově trestají jednu čínskou a jednu iráckou banku, které íránským finančním institucím pomáhaly obejít existující sankce. Obama také rozšířil sankce týkající se nákupu a prodeje produktů íránského petrochemického průmyslu.

"Těmito kroky znovu potvrzujeme, že nám jde o to, aby íránská vláda nesla odpovědnost za své činy," odůvodnil svůj krok americký prezident.

Agentura AP napsala, že před blížícími se prezidentskými volbami se Obama snaží ukázat, že je vůči Teheránu dostatečně tvrdý. Podle jeho rivala, republikánského kandidáta Mitta Romneyho, tomu tak není.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video