USA zatím nežádají ani pomoc NATO

  • 37
Spojené státy zdvořile odmítly všechnu humanitární a technickou pomoc nabízenou ze zahraničí na odstraňování následků teroristických útoků na New York a Washington. Nežádají zatím ani vojenskou pomoc NATO. Náměstek amerického ministra obrany Richard Armitage po zasedání Rady NATO prohlásil, že USA uvítaly jako zásadní výraz solidarity rozhodnutí o použití článku pět smlouvy aliance o vzájemné obraně.

"Nepřišel jsem sem o cokoli žádat. Přišel jsem, abych se podělil se svými dobrými spojenci o informace, které máme. Zdůraznil jsem význam budování široké koalice a další výměny politických a zpravodajských informací s cílem být připraveni na možnou vojenskou aktivitu USA se spojenci," řekl Armitage.

Generální tajemník NATO George Robertson dodal, že spojenci - společně i jednotlivě - jsou odhodláni postupovat kolektivně i s dalšími zeměmi v boji proti terorismu. Ten bude podle něj dlouhý. Zdůraznil, že členové aliance potvrdili svou plnou solidaritu s USA.

USA ohromně oceňují a obdivují rozhodnutí NATO o článku pět. "Má to pro USA zvláštní váhu," dodal Armitage s tím, že to pomáhá prezidentu Bushovi vytvářet širokou koalici pro "globální válku proti terorismu".

Zdroj blízký bruselskému sídlu NATO po návštěvě amerického náměstka v NATO usoudil, že obecně očekávanou odvetu po atentátech v New Yorku a Washingtonu uskuteční "nějaká koalice s USA, ale nebude to akce NATO".

Útok na Ameriku
- rozcestník iDNES

Spojené státy poděkovaly i za humanitární pomoc
Humanitární a technickou pomoc podle vysokého funkcionáře ministerstva zahraničí USA, který nechtěl být jmenován, nabídlo 58 zemí. Tedy nejen prakticky všechny západní státy, ale i řada rozvojových zemí. "Nabízely velkoryse různé druhy pomoci: psy na hledání v sutinách, vyhledávací přístroje i speciální týmy," řekl zdroj.

Právě šest záchranářů se psy, kteří hledali nezvěstné například po zemětřesení v Turecku, nabízela kromě jiného Česká republika. Letadlo s kynology a dalšími záchranáři nakonec z Prahy neodletělo.

"Nabízená pomoc rozhodně neměla nízkou úroveň. Avšak Spojené státy mají dost vlastního know-how i specialistů, takže zatím jsme většinu nabídek nevyužili," řekl představitel americké diplomacie.

USA si nabídek velmi cení
Přesto si podle jeho slov USA zahraniční pomoci velmi cení. Všechny nabídky hodnotí Federální agentura pohotovostní správy (FEMA), většinu ale s díky odmítá.

"S ohledem na způsob, jakým se USA vyrovnávají s katastrofami, a na skutečnost, že New York je velké město s množstvím záchranného personálu, vše nasvědčuje
tomu, že v daném stádiu mnoho pomoci nepotřebujeme," uzavřel představitel ministerstva zahraničí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video