Snímek z videa, který zachytil, jak policista Slager zastřelil Scotta (4. dubna...

Snímek z videa, který zachytil, jak policista Slager zastřelil Scotta (4. dubna 2015). | foto: AP

Zastřelený černoch se chtěl jen dostat ze spárů taseru, tvrdí autor videa

  • 932
Očitý svědek sobotní střelby v Jižní Karolíně tvrdí, že neozbrojený Walter Scott se chtěl jen dostat ze spárů policistova paralyzéru. Na útěku ho ale policista opakovaně střelil do zad a muž zraněním podlehl. Případ znovu rozvířil vlnu nevole vůči policejní brutalitě.

„Než jsem začal natáčet, leželi na zemi. Pamatuji si, že policista měl situaci pod kontrolou. Ovládal Scotta a ten se snažil dostat pryč ze spárů taseru. Než jsem začal natáčet, slyšel jsem zvuk taseru. Věřím, že se chtěl jen dostat pryč z účinku taseru,“ citoval list The Guardian Feidina Santanu.

Policista Michael Slager opakovaně vystřelil na Waltera Scotta a usmrtil ho. Santana okamžik zachytil na mobilní telefon (více zde).  

Souboj o taser?

Slager vypověděl, že vystřelil na Scotta, protože mu ukradl taser poté, co se dostal ze rvačky. Ta začala, když strážce zákona zastavil muže kvůli rozbitému brzdovému světlu u auta. Je možné, že Scott chtěl utéct, protože neplatil výživné, za což může jít v Jižní Karolíně i do vězení. Slager se později bránil, že Scott se pokusil paralyzér použít proti němu.  

„Nebyl tam souboj o taser. Nevěřím, že to můj bratr udělal. Záznam ukazuje, že běží o život. Domnívám se, že si můj bratr myslel, že bude zastřelen,“ vypověděl bratr zabitého Anthony Scott.

Videozáznam pořízený Santanou ukazuje, že Slager vystřelil na Scotta celkem osmkrát. Černoch upadl k zemi a policista se k němu vydal a na zemi mu nasadil pouta. Ještě předtím mu cosi vypadlo, je možné, že to byl paralyzér.

Tvůrce videa se sešel s rodinou zemřelého a jejich právním zástupcem a předal jim záznam. Setkání bylo podle něj velmi emočně vypjaté. „Myslím na jejich situaci. Pokud by se toto stalo mé rodině, chtěl bych znát pravdu,“ dodal Santana.

Strážník, který u policie pracoval pět a půl roku, je nyní  ve vazbě a čelí obvinění z vraždy. „Má rodinu, ale Scott ji má také. Scott si to nezasloužil, byly jiné možnosti, jak ho zatknout a toto nebyl vhodný způsob. Udělal špatné rozhodnutí, za které bude potrestán.“ myslí si Santana.

Protesty proti policejní brutalitě

L. Chris Stewart, právní zástupce Scottovy rodiny, uvedl, že Santana se zachoval hrdinně. „Musíme uznat jeho sílu, odvahu a statečnost. Když přišel s tím, že natočil policistu, jak někoho zavraždí. Jeho čin by měla celá země obdivovat,“ myslí si.  

Úřady ve městě North Charleston již v reakci na sobotní čin zavedly povinnost, aby všichni strážníci měli na uniformě kameru. Případ vyšetřuje FBI. „Sledoval jsem video a byl jsem znechucen tím, co jsem viděl,“ řekl CNN policejní ředitel North Charlestonu Eddie Driggers.

Policejní ředitel se domnívá, že Slager se Scotta pokusil oživovat. „Ale nejsem si jistý, co se tam stalo,“ upřesnil.

Ve městě proti policejní brutalitě protestovali lidé před radnicí. Volali: „Žádná spravedlnost, žádný mír,“ a žádali odstoupení starosty Keitha Summeye.

Zastřelení Scotta připomnělo Spojeným státům smrt osmnáctiletého černocha Michaela Browna, kterého ve Fergusonu ve státě Missouri zastřelil bělošský policista Darren Wilson. Tehdy nejen Ferguson, ale celé USA zažívaly protesty proti strážcům zákona. Ne všichni však souhlasí s tím, že případy jsou si podobné. Někteří upozorňují, že Brown nebyl tak nevinný, zatímco Scott ano.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video