ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

USA zrušily varování před cestováním, cesty do Česka doporučují zvážit

  • 30
USA ve čtvrtek zrušily celosvětově platné varování před cestami do zahraničí a místo toho vydaly pro každou zemi doporučení zvlášť. K cestám do Česka, stejně jako do většiny zemí, ministerstvo zahraničí občanům USA doporučuje, aby cestu zvážili.

„S tím, jak se zdravotní a bezpečnostní situace v některých zemích zlepšuje a v jiných se případně může zhoršit, ministerstvo se vrací k dřívějšímu systému doporučení ohledně cest pro každou zemi zvlášť,“ citovala agentura Reuters z prohlášení ministerstva zahraničí.

Na seznamu zemí s nízkou mírou rizika je jen několik států: jde o Thajsko, Fidži a Nový Zéland. Do asi třiceti zemí by Američané podle doporučení úřadů neměly jezdit vůbec. Jde například o Rusko, Kosovo, Egypt nebo Mongolsko. Cestu do zemí Evropské unie, Británie, Vietnamu nebo Austrálie si mají důkladně rozmyslet.

Doporučení, aby lidé vůbec necestovali do zahraničí, vydalo ministerstvo zahraničí 19. března a o osm dnů později stejný krok podniklo Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Souviselo to s šířením koronaviru po světě. Reuters uvádí, že Washington se v současnosti snaží s Evropskou unií dojednat, aby povolila americkým občanům vstup na své území.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video