Letecké záběry ukazují zkázu ve Wisconsinu. Nepokoje mají první oběti

  • 1005
Při úterní přestřelce ve městě Kenosha ve Wisconsinu na severovýchodě USA zemřeli dva lidé, další člověk utrpěl zranění. Podle záběrů z místa, které se objevily na sociálních sítích, po sobě stříleli civilisté. Ve městě se už třetí noc protestovalo kvůli zranění černocha Jacoba Blakea, kterého o víkendu postřelila policie.

O úmrtích a zranění z noci informoval s odvoláním na místní policii list The New York Times (NYT) . Na videu běží několik lidí k člověku s dlouhou střelnou zbraní, jehož krátce předtím zjevně někdo povalil. Muž i ze země střílí po lidech, kteří se k němu blíží. Jeden z mužů padá k zemi. Na videu je slyšet i několik dalších výstřelů v pozadí.

Kenoshský šerif David Beth sdělil v rozhovoru s listem Milwaukee Journal Sentinel, že police nyní pátrá po muži z videa, který měl zbraň. „Jsem si jist, že ho zakrátko dopadneme,“ řekl Beth. NYT uvádí, že střelba nastala krátce před půlnocí místního času (před 7:00 SELČ) po předchozím sporu u benzinové pumy, kterou se snažilo bránit několik ozbrojených mužů před davem.

Podle NYT Beth řekl, že vyšetřovatelé nyní pátrají po ozbrojených mužích, kteří byli před benzinovou pumpou a před střelbou se dohadovali s demonstranty. Jednoho z nich citoval The Washington Post. Muž prohlásil, že přišel zabránit demonstrantům napadat místní obchody a že se na sociálních sítích dověděl o použití trubicových bomb.

„Když jim policisté nedokážou zabránit házet trubicové bomby na nevinné civilisty, někdo to udělat musí,“ sdělil tento muž. The Washington Post napsal, že zatím neexistuje jiné svědectví, že byly v úterý takové bomby použity.

Během noci se protestující opět střetli s policií, zaplnili prostranství před budovou soudu v centru města. Těžkooděnci proti nim použili gumové projektily, slzný plyn či zábleskové granáty. Oproti předchozím nocím tentokrát nevypukly žádné požáry, uvedla agentura Reuters.

Nepokoje ve městě Kenosha vyvolal víkendový incident, při němž policisté vážně zranili devětadvacetiletého černocha Jacoba Blakea. Bělošský strážník jej střelil do zad. V autě, do kterého v okamžiku výstřelů Blake nastupoval, seděly jeho tři děti ve věku od tří do osmi let. Muž je podle rodiny nyní od pasu dolů ochrnutý a lékaři zatím nevědí, zda to bude trvalý stav.

Kvůli následným střetům protestujících s policií vyhlásil v úterý guvernér Wisconsinu Tony Evers stav nouze. Platí také noční zákaz vycházení. Kvůli nepokojům byli mobilizováni i příslušníci wisconsinské Národní gardy.

Podle agentury AP se Kenosha, ležící na břehu Michiganského jezera, stává dalším ohniskem rasových nepokojů, které v USA vyvolala květnová smrt černocha George Floyda. Ten zemřel při brutálním policejním zatýkání v Minneapolisu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue