Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. (8. květen 2018) | foto: Reuters

Spojené státy uvalily na Íránce první sankce po odstoupení od dohody

  • 78
Spojené státy ve čtvrtek oznámily zavedení sankcí vůči šesti lidem a třem firmám, které podle nich financovali íránské revoluční gardy, elitní složku íránských ozbrojených sil. Podle agentury AFP jsou to první americké sankce vůči Íránu od oznámení o odstoupení od mezinárodní jaderné dohody s Teheránem a obnovení protiíránských sankcí.

Americké ministerstvo financí ve čtvrtek uvedlo, že opatření jsou namířena vůči šesti lidem a třem íránským společnostem, které přes Spojené arabské emiráty a za pomoci íránské centrální banky poskytli miliony dolarů íránským revolučním gardám.

Spojené státy odstupují od jaderné dohody, Írán ji nadále bude dodržovat

Ministerstvo v prohlášení upřesnilo, že tyto sankce byly uvaleny na základě amerických pravidel, která ukládají takový postup vůči konkrétním subjektům podezřelým z globálních teroristických aktivit a vůči finančním aktivitám Íránu.

Washington po úterním oznámení uvedl, že po přechodném období 90, případně 180 dnů budou obnoveny veškeré sankce, které platily před uzavřením jaderné dohody s Teheránem v roce 2015.

Týkat se budou například ropných či energetických společností, dodávek kovů a dalších surovin, prodeje automobilů a letadel nebo íránského bankovního sektoru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video