Otevřená cela. Ilustrační foto.

Otevřená cela. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Američan si odseděl 19 let ve vězení. Za vraždu, již spáchalo jeho dvojče

  • 61
Kevin Dugar strávil skoro devatenáct let ve vězení za údajnou vraždu. Tu však nespáchal. Pachatelem bylo jeho identické dvojče. Právě jeho přiznání pomohlo Dugarovi se dostat na svobodu, neobešlo se to ovšem bez komplikací.

V roce 2003 byl Dugar odsouzen za údajnou vraždu rivalského gangstera v Chicagu. Ve středu byl propuštěn, jeho rodina ho radostně přivítala.

„Je nesmírně šťastný, že je svobodný, ale také se přizpůsobuje světu, který je zcela odlišný od světa, který opustil před dvaceti lety, kdy byl zatčen za zločin, který nespáchal,“ řekl listu New York Post jeho právník Ronald Safer.

K činu se v roce 2013 v dopise přiznal Dugarův bratr a identické dvojče Karl Smith. „Musel jsem to dostat z hrudi, než mě to zabije,” napsal. „Tak se očistím. Modlím se, abys mi odpustil,” dodal bratr, který se údajně nepřiznal dříve, protože k tomu „nenašel sílu”.

Soud nejdříve v roce 2018 odmítl uspořádat nový proces s tím, že Smithovo svědectví je nedůvěryhodné. Smith totiž si odpykával trest o délce 99 let za násilné vpadnutí do domu, při němž zemřelo šestileté dítě. Podle prokurátora Smith neměl přiznáním co ztratit.

Případem se začal zabývat až na popud Centra pro nesprávná odsouzení Severozápadní univerzity v Illinois. „Odvolací soud zjistil, že existuje velká pravděpodobnost, že porota, po vyslechnutí všech důkazů, pravděpodobně shledá Kevina nevinným,“ uvedl Dugarův právník.

Neprávem odsouzený je po 37 letech volný. Svědek tehdy lhal výměnou za sex

Doufá, že prokuratura od případu úplně odstoupí. Pokud by se rozhodla pro nový soudní proces, právník se „těší“, že svého klienta obhájí.

Dugar nyní bude po dobu devadesáti dnů bydlet v přechodném rezidenčním zařízení, uvedl server Chicago Tribune. Jedná se o podmínku k jeho propuštění, než prokuratura rozhodne, jakým způsobem s případem naloží. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video