Mrtvá kráska v kukuřici. USA před volbami řeší vraždu studentky imigrantem

  • 322
Sám Donald Trump cítil potřebu okomentovat případ Mollie Tibbetsové, studentky ze státu Iowa, z jejíž vraždy policisté obvinili nelegálního imigranta z Mexika. Americká média se shodují, že případ přilije olej do už tak dost výbušné debaty o ilegální imigraci.

Dvacetiletá studentka psychologie zmizela 18. července u městečka Brooklyn v Iowě, kde pobývala u svého přítele. Šla si zaběhat a už se nikdy nevrátila. 

Policisté pročesávali okolí města, zkoumali data z jejího chytrého náramku Fitbit, procházeli její účty na sociálních sítích. Vyslechli stovky lidí a prověřili přes čtyři tisíce tipů. Žádnou stopu však nenašli.

Zlom v případu nastal ve chvíli, kdy se jim dostal do rukou nahrávka z bezpečnostní kamery, na které je zachycená běžící Tibbetsová a černý Chevrolet Malibu. Brzy vystopovali jeho řidiče. A Cristhian Bahena Rivera je toto úterý dovedl k dívčinu tělu.

„Byl ochotný s námi mluvit. Nijak se nebránil, ani neodporoval,“ popsal podle agentury AP výslech 24letého muže detektiv Rick Rahn. Rivera přiznal, že běžící dívku pronásledoval a nakonec ji unesl. Tibbetsová mu prý hrozila, že zavolá policii. Pak podle svých slov zpanikařil a následující okamžiky si nevybavuje. 

Paměť se mu vrací až do chvíle, kdy seděl v autě a na klíně měl sluchátka k mobilnímu telefonu. V kufru auta našel Tibbetsovou se zakrvácenou hlavou. Odtáhl ji na odlehlé místo na poli, kde její tělo zakryl natrhanou kukuřicí. 

Jak dívka zemřela, se stále neví, na výsledky pitvy se teprve čeká. Ani motiv zatím není jasný. Rivera je nyní ve vazbě. Policie ho obvinila z vraždy, hrozí mu až doživotí. 

Trump: Imigrační zákony jsou k smíchu

Zdánlivě běžný mord má výbušný přesah. Rivera je totiž ilegální imigrant z Mexika, který v Iowě pracoval na farmě. A zkrocení ilegální imigrace bylo jedním z hlavních předvolebních slibů prezidenta Donalda Trumpa. „Podívejte se, co se stalo té překrásné, báječné mladé ženě. To se nikdy nemělo stát,“ komentoval vraždu Tibbetsové na mítinku v Západní Virginii Trump. 

Trump před prezidentskými volbami v roce 2016 slíbil výstavbu zdi na hranicích s Mexikem a letos čelil ostré kritice za rozdělování rodin migrantů na jižních hranicích USA. Trumpovy pokusy o prosazení nulové tolerance vůči ilegální imigraci ale v Kongresu narazily, protože proti příslušnému zákonu se postavila i část Republikánské strany.

V listopadu budou Američané rozhodovat o novém složení Kongresu. Republikáni v něm dnes drží většinu, ale Demokratická strana má slušnou šanci, že poměr sil zvrátí (více v článku Republikánům hrozí volební krach. Přicházejí o voliče i kongresmany)

A z Trumpových prvních slov je jasné, že ze smrti Mollie Tibbetsové se stane předvolební téma. Obzvlášť ve chvíli, kdy média široce rozebírají problémy se zákonem někdejších Trumpových spolupracovníků. „Imigrační zákony jsou k smíchu. My je změníme, ale musíme zvolit více republikánů,“ prohlásil prezident pár hodin poté, co média informovala o Riverově obvinění. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video