ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

USA posílají na Blízký východ kvůli napjaté situaci další tři tisíce vojáků

  • 65
Americké armádní oddíly na Blízkém východě se brzy dočkají posil. Kvůli zvýšenému ohrožení v regionu po zabití íránského generála Kásema Solejmáního schválil Pentagon vyslání dalších zhruba 3 000 vojáků, pravděpodobně z 82. výsadkové divize. Podle agentur AP a Reuters to oznámili nejmenovaní státní úředníci.

Podle funkcionářů, kteří si podle Reuters přáli zůstat v anonymitě, se vojáci ze základny Fort Bragg v Severní Karolíně připojí ke zhruba 750 vojákům ze stejné divize, kteří už byli tento týden vysláni do Kuvajtu po napadení velvyslanectví USA v Bagdádu.

Vyslání dodatečných vojáků do oblasti podle AP odráží obavy z možné íránské odvetné akce za čtvrteční zabití Solejmáního. Generál byl velitelem oddílů Kuds, což je složka íránských revolučních gard odpovědná za operace mimo Írán.

Zvýšená ostražitost však panuje i na území USA. Radnice v New Yorku k ní vyzvala místní policii kvůli možné íránské odplatě, řekl starosta Bill de Blasio.

Vyslání vojáků jde proti původním snahám prezidenta Donalda Trumpa z vojáky z Blízkého východu spíš stahovat. Od května však americká administrativa na Blízký východ vyslala 14 000 dalších vojáků poté, co prohlásila, že Írán plánuje útoky na americké zájmy.

Solejmáního jsme měli zlikvidovat už dávno, prohlásil Donald Trump

Šéf demokratů v Senátu USA Chuck Schumer v pátek upozornil, že Trump bude k dalším dlouhodobým akcím vůči Íránu potřebovat souhlas Kongresu. Operaci proti Solejmánímu podle něj administrativa s kongresmany předem nekonzultovala.

Na Blízkém východě jsou rozmístěny desetitisíce amerických vojáků. Velké základny mají USA například v Kuvajtu, Saúdské Arábii a Kataru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video