ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci. V zemi válčili dvě desetiletí

  • 117
Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci. Konec stahování USA ze země, kde jejich vojáci válčili dvě desetiletí, potvrdil generál McKenzie.

Z Afghánistánu v pondělí v noci odletěli poslední američtí vojáci. Agentuře Reuters to potvrdil generál Frank McKenzie, který velí americkým silám na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM).

Na palubě posledního amerického letadla, které odstartovalo z kábulského mezinárodního letiště, byl podle něj také americký velvyslanec. USA už dříve oznámily, že z Afghánistánu, kde jejich vojáci spolu se spojenci působili po dvě desetiletí, odejdou do 31. srpna.

McKenzie doplnil, že od chvíle, kdy hnutí Tálibán po nečekaně rychlé ofenzívě ovládlo zemi, Američané spolu se spojenci evakuovali přes 123,000 civilistů.

Podle BBC se po odletu posledních amerických vojáků Kábulem rozléhala střelba vojáků Tálibánu, kteří oslavovali jejich odchod ze země.

Společně s odletem posledního amerického letadla z Afghánistánu ukončili svůj provoz také američtí řídící letového provozu. V současnosti je tak celý vzdušný prostor země neřízený. Většina letadel se jeho přeletu vyhýbá.

26. srpna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video