(ilustrační snímek) | foto: AP

Kvůli rasistovi přestanou v Texasu číst dopisy popravených na rozloučenou

  • 97
Procedura poprav v texaských věznicích prochází reformou, po kontroverzních výrocích odsouzenců už nebude informováno o jejich dopisech na rozloučenou. Zločinci před výkonem hrdelního trestu budou ale dál mít právo pronést poslední slovo, se kterým věznice veřejnost seznámit smí.

Změnu vyvolal silně rasisticky formulovaný dopis na rozloučenou, který vězeňští zřízenci přečetli minulý týden po popravě Johna Williama Kinga. Tento čtyřiačtyřicetiletý běloch patřil ke tříčlenné skupince mužů, kteří v červnu 1998 usmýkali k smrti černocha Jamese Byrda. Života Kinga zbavila smrtící injekce.

Minulý měsíc dostaly texaské věznice zákaz pouštět do cel odsouzenců na smrt duchovní. O důvodech tohoto kroku se zpráva agentury AP nezmiňuje. Už v roce 2011 texaský parlament rozhodl o tom, že odsouzenci na smrt už nebudou mít právo zvolit si poslední pokrm. 

Stát Texas je už řadu let na prvním místě v USA v počtu vykonaných trestů smrti. Poměrně časté jsou popravy i ve státech Arkansas, Oklahoma, Alabama a Florida. Trest smrti uplatňují soudy ve 31 amerických státech, popravy obnovily USA v roce 1977 po desetileté přestávce.

Hrdelní trest kritizují ochránci lidských práv a většina států světa od něj upustila. Kromě USA je pravidelně vykonáván hlavně v Číně, Íránu a Saúdské Arábii. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video