Diskuze

Další rána pro Rusy. Ukrajina dostala rakety, jimiž má konečně ovládnout nebe

Americké ministerstvo obrany oznámilo v úterý, že na Ukrajinu poslalo dříve neoznámené protiradarové střely AGM-88 HARM určené k ničení například protiletadlových radarových systémů. To znamená, že by ukrajinské letectvo už mělo konečně ovládnout nebe. Pentagon neuvedl kdy a jaký počet těchto střel Ukrajině poskytl.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DL

Ukrajina už v podstatě neexistuje a to rusové ani nazačaly vàlčit

0 18
možnosti
MN

A někteří by se mohli doučit alespoň českou gramatiku, před tím než něco napíšou.

18 0
možnosti
Foto

Jenom na vysvětlenou k dnešnímu senzačnímu článku iDNES o dodávkách amerických protiradarových střel AGM-88 Ukrajině. Tuto střelu standartně umí nosit a odpalovat letouny F-4G, EA-6B, F-15E, F-16, F/A-18, EA-18G, Tornado IDS, Eurofighter Typhoon a externě i F-35. Vzhledem k tomu, že Ukrajina žádný z uvedených typů letounů nevlastní, ani vlastnit v nejbližší době nebude, není úplně jasné, jakou cestou je bude na cíl (např. na ruské protiletadlové komplexy S-400) dopravovat. Ledaže by jí čaplo tak 10 ukrajinských pěšáků (váží 335 kg) a běželi by s ní směrem k cíli, kde by jí ručně aktivovali a odmrštili jako tomahavk.

K tomu, aby jí odpálil ukrajinský letoun Su-24, Su-25, Su-27 nebo MiG-29, by museli nejprve konstruktéři těchto letounů (kteří jsou všichni v Rusku) zásadně překopat jejich bojovou avioniku na použití západní munice. Takový proces trvá dlouhá léta a neobejde se bez náročných testů, kterých by si jistě někdo povšiml.

1 7
možnosti
MS

Jenom takový detail, Ukrajina AGM-88 už několikrát použila takže se jim tento problém nějakým způsobem podařilo vyřešit.

10 0
možnosti
KK

V podněstří jsou prý gigantické muniční sklady.

ruSSákům to v poslední době rádo bouchá, mohli by sezvat separatisty na sněm a uspořádat pořádný ohňostroj. ;-D

2 0
možnosti
PN

P48e78t52r 73N14o33v13á96k

9. 8. 2022 19:50

Ještě BGM 109 aby mohly ničit vojenské cíle ve vnitrozemí Ruska, třeba leteckou základnu Engels u Saratova ta by potřebovala trošku operačně vylepšit.

0 0
možnosti
JP

J84i18ř56í 55P50a97u18l

9. 8. 2022 19:47

Jaký je principiálně rozdíl mezi touto protiradarovou raketou a běžnou řízenou raketou, kterou se dá radar asi také zničit?

0 0
možnosti
MK

Že tahle se umí navádět na radar sama.

4 0
možnosti
Foto

Z čeho je budou vypouštět?

0 0
možnosti
Foto

Oni už je vypouštějí, informaci o tom, že se tam "nějak objevily" přinesli sami Rusáci, když našli kusy AGM-88 v troskách zničeného radaru, Ukrajinci a Američané se o dodávce AGM-88 konkrétně nezmínili, tohle potvrzení přišlo až několik dní po tom, co si Rusáci stěžovali na Telegramu,

A jak, nebo z čeho je vypouští? Nikdo neví. Mluví se o odpalovacích kontejnerech, nebo o nějaké úpravě MiG-29, nebo Su-27, která by letounu umožnila fungovat jako nosič pro AGM-88, co by se na cíl programovaly ještě na zemi...

10 0
možnosti
Foto

Co když bude protiletadlový systém na území Ruska ?

0 0
možnosti
KN

Mno pak to bude príma záminka k tomu srovnat Kyjev se zemí.

1 0
možnosti
MP

"Rakety HARM typu vzduch-země mají dolet necelých 50 kilometrů, čímž se řadí mezi střely s ještě větším dostřelem."

Tusite nekdo, co se timhle autor snazil sdelit?

Jinak mi prijde trochu skoda, ze v clanku neni ani zminka o tom, na jakem principu tyhle strely funguji a cim jsou zvlastni proti jinym strelam vzduch-zeme, ale chapu, ze tady nejsme na technetu.

0 0
možnosti
RK

Hlavně na wikipedii se píše že mají dolet 150 km.

1 0
možnosti
Foto

Druhá nejsilnější armáda světa :D

1 0
možnosti
PS

Jestli si někdo myslí, že když rusáci prohrají tuhle jejich operaci,

tak to tím skončí, je podle mě velký omyl. Pokud nějakým zvláštním způsobem neodstraní Putina, tak hrozí, že ty jaderný rakety opravdu odpálí.

1 4
možnosti
PI

A myslíte, že po Putinovi nastoupí někdo soudnější?

9 0
možnosti