Americký ministr zahraničí Mike Pompeo po dvou neúspěšných pokusech konečně...

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo po dvou neúspěšných pokusech konečně přicestoval na Ukrajinu, kde se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jejich setkání probíhalo ve stínu tzv. ukrajinské kauzy. (31.1.2020) | foto: AP

USA stojí za Ukrajinou, řekl Pompeo. Zelenskyj je vyzývá k větší aktivitě

  • 91
USA nadále budou finančně podporovat zajištění ukrajinské bezpečnosti. Stojí též za snahou Kyjeva o členství v NATO. Na tiskové konferenci v Kyjevě to v pátek řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten vyzval USA, aby se aktivněji zapojili do řešení donbaské krize.

Pompeo přicestoval na Ukrajinu na třetí pokus, upozorňují páteční kyjevská média. Dvakrát odložená návštěva je podle nich velmi citlivá zejména proto, že Kongres právě v těchto dnech rozhoduje o osudu ústavní žaloby proti prezidentu Donaldu Trumpovi, obviněnému z obstrukcí a zneužití úřadu. Ukrajina v kauze proti své vůli sehrála ústřední roli.

Ministr zahraničí je nejvýše postavený americký představitel, který navštívil Ukrajinu od začátku procesu impeachmentu, upozorňuje agentura Reuters. 

Opoziční demokraté Trumpa loni v prosinci v rámci impeachmentu obvinili, že se pokusil přinutit Kyjev ke spolupráci ve volebním souboji s Joem Bidenem, pravděpodobným Trumpovým soupeřem v listopadových prezidentských volbách. V případu figuroval i Zelenskyj, jehož se údajně Trump loni v červenci v telefonickém rozhovoru snažil k podpoře svého volebního souboje přimět. Ukrajinský prezident pomoc neurčitě přislíbil.

Klíčovou otázkou v ukrajinské kauze byla americká vojenská pomoc, kterou Trump loni krátce pozastavil, aby posílil svůj tlak na Kyjev. Slíbil rovněž Zelenskému oficiální přijetí v Bílém domě, které se dodnes neuskutečnilo. Americká opozice považuje pozastavení pomoci ve výši přesahující 300 milionů dolarů za zradu Kyjeva v jeho boji s ruským agresorem a za důvod k ústavní žalobě.

Zelenskyj se na tiskové konferenci vyhnul v odpovědi na dotaz, do jaké míry poškodila nynější ústavní žaloba proti Trumpovi založená na „ukrajinské kauze“ vztahy USA s Kyjevem. „Máme se Spojenými státy velmi dobré vztahy,“ reagoval na dotaz novinářů.

Pompeo popřel, že by USA případnou Zelenského návštěvu ve Washingtonu spojovaly s volebním bojem v USA. Už před jednáním se Zelenským Pompeo řekl, že řeč o Bidenovi nebude. „Nestojí za to mluvit o jednotlivých osobách,“ řekl novinářům.

Zelenskyj na tiskové konferenci vyzval Spojené státy, aby zesílily svůj vliv na řešení donbaské krize. „Jsme Spojeným státům vděčni za pevné stanovisko k válce v Donbasu a nezákonné anexi Krymu,“ řekl na tiskové konferenci. „Doufám, že USA se aktivněji zapojí do procesu mírového urovnání na východě Ukrajiny a na skoncování s okupací Krymu,“ konstatoval.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video