Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s novináři (26. listopadu...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s novináři (26. listopadu 2021) | foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICEReuters

Západ musí říct, zda Ukrajina bude v NATO, řekl Zelenskyj. Nechce paniku

  • 822
Ukrajina ve sporu s Ruskem nepotřebuje paniku, napětí se nevyhrocuje, i když se to do budoucna nedá vyloučit. V pátek to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Apeloval také na Západ, aby jasně řekl, zda Ukrajina jednou vstoupí do NATO. Jinak prezident pro svou zemi nevidí žádné bezpečnostní záruky. Ve čtvrtek si volal s prezidentem USA Joem Bidenem, podle CNN se však hovor nevydařil.

„Nepotřebujeme paniku (ohledně případné ruské invaze), potřebujeme stabilizovat naši ekonomiku,“ zdůraznil Zelenskyj podle agentury AFP. Připustil, že nedokáže říct, zda zítra či v únoru vypukne válka.

Hlavně žádnou paniku. Západ bije na poplach, ale Kyjev zůstává v klidu

Pokud by konflikt vypukl, neomezil by se jen na území Ukrajiny, varoval Zelenskyj s tím, že by měl podobu hybridní války. 

Prezident také pokládal za vhodné zdůraznit svou plnou důvěru v ukrajinskou armádu, zocelenou osmi lety bojů s proruskými separatisty na východě země, jejíž úroveň podle prezidenta není slabší než schopnosti armád členských států Severoatlantické aliance.

„Nyní nezaznamenáváme větší eskalaci než dříve. Ano, zvětšil se počet (ruských) vojáků (u hranic Ukrajiny), ale na to jsem upozorňoval už na začátku loňského roku, kdy Rusko podnikalo vojenská cvičení. Teď se nedomnívám, že situace je napjatější, než byla tehdy, kdy cvičení vrcholila. Ale tehdy se nevedla taková informační politika,“ řekl šéf státu.

Apeloval na média, aby informovala vyváženě a novináři si všímali, že po kyjevských ulicích tanky nejezdí. Zelenskyj, který měl ve čtvrtek večer dvouhodinový rozhovor s americkým prezidentem Bidenem, opět popřel případné rozpory a napětí, o kterých se po telefonátu zmiňovala americká média.

Podle CNN se totiž oba lídři neshodli na míře rizika ruské invaze na Ukrajinu. Bílý dům se proti takové interpretaci ohradil stejně jako šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

„Nemáme nedorozumění s prezidentem Spojených států. Prostě hluboce chápu, co se děje v mém státu, zatímco on hluboce chápe, co se děje v USA, a to je vše,“ řekl Zelenskyj podle agentury Unian.

Zdroj CNN popsal rozhovor jako „dlouhý a upřímný“, Biden v něm údajně varoval před bezprostředně hrozícím útokem a řekl, že invaze je nyní v podstatě jistá a dojde k ní někdy v únoru, až dostatečně promrzne půda. Zelenskyj však údajně znovu zopakoval svůj postoj, že hrozba z Ruska je „nebezpečná, ale nejednoznačná“.

Ukrajinský prezident na Twitteru po hovoru napsal, že oba lídři mluvili o deeskalaci situace a dohodli se na společném postupu do budoucna. Zároveň Bidenovi poděkoval za vojenskou podporu s tím, že se hovořilo rovněž o finanční asistenci pro Ukrajinu.

Mluvčí bezpečnostní rady Bílého domu (NSC) Emily Homeová takovou interpretaci rozhovoru vyvrátila. „Nejmenované zdroje vynáší nepravdy,“ řekla. „Prezident Biden řekl, že je tu jasná možnost, že Rusové podniknou invazi na Ukrajinu v únoru. Řekl to veřejně a varujeme před tím měsíce. Zprávy o čemkoliv navíc nebo jiném jsou naprosto nepravdivé,“ dodala.

Rusko v posledních týdnech vyslalo desetitisíce vojáků do blízkosti hranic s Ukrajinou. Kyjev, USA i další západní země tvrdí, že Moskva připravuje invazi na Ukrajinu. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Zároveň však předložilo řadu bezpečnostních požadavků, které Západ odmítl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video