Jason Dalton dostal v USA doživotí za vraždu šesti lidí. Zabíjel v michiganském...

Jason Dalton dostal v USA doživotí za vraždu šesti lidí. Zabíjel v michiganském městě Kalamazoo, kde pracoval jako řidič u společnosti Uber. (7. ledna 2019) | foto: AP

Vrah šesti lidí v USA dostal doživotí. Tvrdil, že ho naváděla aplikace

  • 14
Soud v USA poslal na doživotí Jasona Daltona, který v roce 2016 zastřelil šest lidí v michiganském městě Kalamazoo. Pracoval jako řidič alternativní taxislužby Uber a vraždil během jedné noci mezi jednotlivými zakázkami. U soudu dříve tvrdil, že aplikace ovládla jeho mysl i tělo a ke střelbě na náhodné oběti ho navedla.

Dalton se v lednu přiznal, že v únoru 2016 na třech místech v michiganském městě Kalamazoo, které leží zhruba 250 kilometrů západně od Detroitu, vystřelil po osmi lidech.

Během pěti hodin střílel na třech různých místech a připravil o život či zranil náhodně vybrané muže i ženy a osmileté dítě. Žádná z Daltonových obětí však nebyla zákazníkem Uberu. Šest z nich zabil a dva zranil. Své oběti si vybíral náhodně. Ještě téže noci ho policie zatkla. 

Dalton vraždil v době, kdy čekal na zákazníky k odvozu. Společnost Uber, která zakazuje svým pracovníkům mít u sebe během jízd zbraně, tehdy uvedla, že před střelbou neměla žádné náznaky toho, že by Dalton mohl být nebezpečný. Naopak na něho měla dobré reference.

Dalton při tom tvrdil, že mobilní aplikace Uber z něj udělala „loutku,“ neboť prý ovládala jeho „mysl i tělo“ a ke střelbě ho navedla právě ona. Společnost Uber po masakru oznámila, že je násilím zděšena.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video