(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Spojené státy a Turecko se dohodly na plné obnově vydávání víz

  • 2
USA a Turecko obnovily v plné míře vízovou službu. Oznámilo to ve čtvrtek americké velvyslanectví v Turecku a krátce po něm i turecké velvyslanectví ve Washingtonu. Vydávání víz bylo zastaveno v říjnu kvůli zatčení pracovníků amerických zastupitelských úřadů v Turecku. Ankara pak zavedla reciproční opatření.

V oznámení amerického velvyslanectví se uvádí, že americké konzulární mise v Turecku obnoví vydávání víz, protože americké ministerstvo zahraničí věří, že se „bezpečnostní situace dostatečně zlepšila, aby bylo možné obnovit vydávání víz v plné míře“. Ankara údajně poskytla dostatečné záruky. Turecko bude podle amerického úřadu Spojené státy předem informovat o úmyslu zatknout místní konzulární personál.

USA už v listopadu oznámily, že vízovou službu částečně obnoví, protože se turecká strana zaručila, že už nehodlá vyšetřovat žádné další zaměstnance amerických zastoupení.

Jeden z Turků zaměstnaných na americké misi byl zatčen kvůli podezření ze špionáže ve prospěch hnutí Fethulláha Gülena. Ankara tomuto duchovnímu, který žije v USA, připisuje hlavní slovo při zosnování loňského nezdařeného puče v Turecku.

Ankara hned v říjnu reagovala recipročně a zastavila vydávání víz pro Američany. Později podobně jako USA zákaz zmírnila a dnes službu obnovila v plné míře. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video