Donald Trump

Donald Trump | foto: AP

Trumpova představa extrémní ochrany hranic. Příkopy plné aligátorů a hadů

  • 196
Americký prezident Donald Trump v březnu navrhoval extrémní opatření proti migrantům na hranicích USA s Mexikem. Jedním z nich byla střelba do jejich nohou či vytvoření vodního příkopu plného hadů. Kvůli svým nápadům se opakovaně dostával do konfliktu se svými poradci. Informovali o tom reportéři deníku The New York Times. Trump se vůči článku vymezil na svém Twitteru.

Trump v souladu se svými sliby z prezidentské kampaně zpřísnil americkou bezpečností politiku na hranicích USA s Mexikem hned po nástupu do funkce. Během březnových soukromých setkání se svými poradci nicméně přicházel s ještě tvrdšími opatřeními.

Jedním z jeho návrhů například bylo, aby migranti na hranicích čelili vodním příkopům plným hadů a aligátorů. Po svých poradcích žádal, aby mu vyčíslili, kolik by to stálo.

Trump rovněž chtěl, aby hraniční ploty byly pod elektrickým proudem a byly opatřeny bodáky schopnými způsobit poranění. Tvrdí to reportéři The New York Times na základě rozhovorů s více než tuctem činitelů z Bílého domu obeznámených s březnovými jednáními Trumpa a jeho poradců.

Na veřejnosti Trump prohlásil, že by pohraniční hlídky měly na migranty, kteří na ně hází kamením, střílet. Poradci mu jeho nápad nakonec rozmluvili. Trumpa tato idea přesto zcela neopustila a později na jiném setkání navrhl, aby hlídky střílely migranty pouze do nohou, aby je zpomalily. Poradci mu i v tomto případě vysvětlili, že něco takového je nelegální.

Podle reportérů The New York Times byl Trump nejspokojenější, když americká pohraniční stráž nechala vypustit na hranice s Mexikem slzný plyn, aby tak zabránil migrantům ve vstupu do USA. Organizace pro lidská práva tento krok odsoudily, ale Trump jej prý „miloval“.

Spory Trumpa s jeho poradci

Trump však plánoval ještě radikálnější kroky. V březnu trval na kompletním uzavření 2 000 kilometrů dlouhého jižního hraničního pásu mezi USA s Mexikem. Chtěl tak učinit do poledne následujícího dne. Poradci se však obávali důsledků takového kroku, převážně pak nedozírných ekonomických škod. Trump nakonec pod jejich tlakem od této ideje neochotně opustil.

USA a Mexiko uzavřely dohodu o migraci. Trump ruší cla na mexické zboží

Jednou z největších odpůrkyň Trumpových hraničních nápadů byla především bývalá ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová. Opakovaně mu rozmlouvala některé jeho návrhy a argumentovala, že je nemožné je uskutečnit. Prezident jí vyčítal, že je neefektivní a není dostatečně tvrdá.

Nielsenová nakonec na svoji funkci rezignovala v dubnu. Podle The New York Times se tak stalo poté, co ji Trump ponížil před celým kabinetem. Prezident jí vyčetl, že nedokázala snížit počet nezdokumentovaných migrantů vstupujících do USA z Mexika.

Trump se vůči zjištěním reportérů The New York Times ostře vymezil. „Nyní se tisk pokouší prodat skutečnost, že jsem chtěl příkop zaplněný aligátory a hady, s elektrickým plotem a ostrými hroty nahoře,“ napsal Trump na svém Twitteru. „Jsem možná tvrdý ohledně pohraniční bezpečnosti, ale ne tak tvrdý. Tisk se zbláznil. Fake News!“

Trumpova administrativa schválila, že přijme příští fiskální rok ne více než 18 000 migrantů, historicky nejnižší číslo od roku 1980, kdy USA začaly svůj uprchlický program. Ministerstvo vnitra očekává, že příští rok obdrží více než 368 000 požadavků o azyl.

13. srpna 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video