Kdy začneme konat? Po vraždě dětí v Texasu je zpět volání po zákazu zbraní

  14:44
„Představa, že si osmnáctiletý mladík nakráčí do obchodu a koupí dvě útočné pušky, je prostě špatná,“ prohlásil v úterý v noci americký prezident Joe Biden. Stejně jako další demokratičtí politici oprášil téma, které se ve Spojených státech objeví po každé masové vraždě. Střelba v texaském Uvalde, kde zemřelo nejméně 19 dětí, není výjimkou. Tradičně proti však jsou republikáni.
Američané se vzpamatovávají z útoku ve škole v texaském Uvalde. Osmnáctiletý...

Američané se vzpamatovávají z útoku ve škole v texaském Uvalde. Osmnáctiletý střelec tam zabil dvě desítky lidí. Většinu obětí tvoří děti. (24. května 2022) | foto: Reuters

„Doufal jsem, že až se stanu prezidentem, toto nebudu muset dělat. Znovu. Další masakr. Uvalde v Texasu, základní škola. Krásní a nevinní druháci, třeťáci, čtvrťáci. Kolik malých dětí bude muset ještě sledovat, jak jejich kamarádi umírají, jako by byli někde na bojišti, proboha?“

Těmito slovy začal americký prezident Joe Biden svůj emotivní projev. Za zády mu stála první dáma Jill Bidenová v černých šatech. „Poznamená je to do konce jejich života,“ pokračoval prezident s tím, že se toho o útoku z úterní noci ještě mnoho neví. Ale pár věcí ano – mnoho rodičů už se nikdy neshledá se svými dětmi.

Nikdy už je neuloží do postele. „Přijít o dítě, to je jako by vám vyrvali část duše,“ řekl pohnutý Biden. Mluvil z vlastní zkušenosti, sám kdysi pochoval svou dceru Naomi, která v pouhém roce zemřela při autonehodě i se svou matkou, a syna Beaua. Ten podlehl rakovině. „Jako byste měli v hrudi díru, do které vás to vtahuje, a vy se neumíte dostat ven. Dusíte se,“ popsal Biden.

„Jako národ se musíte ptát: Kdy se proboha konečně postavíme zbraňové lobby? Kdy uděláme to, o čem všichni dobře víme, že se musí udělat? Kde máme páteř a odvahu? Proč jsme ochotni žít s těmito masakry?“, tázal se Biden a oživil tak téma, které se objevuje po každém podobném útoku.

Američané se vzpamatovávají z útoku ve škole v texaském Uvalde. Osmnáctiletý střelec tam zabil dvě desítky lidí. Většinu obětí tvoří děti. (24. května 2022)

Masové střelby se v amerických školách odehrávají výrazně častěji než kdekoliv jinde na světě. A ta z Uvalde je třetí nejhorší za posledních dvacet let. Je nejkrvavější od prosince 2012, kdy dvacetiletý Adam Lanza postřílel na základní škole v Newtownu ve státě Connecticut dvacet dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých.

Biden právě na tuto tragédii vzpomněl, protože tehdy coby viceprezident přijel na místo činu. „Od té doby tu bylo přes devět set incidentů,“ podotkl s tím, že většina Američanů je pro „zdravý rozum“ v přístupu ke zbraním. A lidem ze zbraňového průmyslu a jeho příznivcům vzkázal: „Nezapomeneme.“

Celý Bidenův projev:

Postupně procházel třídy a vraždil

Osmnáctiletý útočník Salvador Ramos zabil nejméně jednadvacet lidí, přičemž devatenáct z nich jsou malé děti. Zbývaly jim dva dny do letních prázdnin. Mezi dospělými obětmi je učitelka Eva Mirelesová. Ještě než šel vrah do školy, zabil svou babičku. Na čin se připravoval a hned po překročení nutné věkové hranice si šel koupit dvě útočné pušky.

Nejdřív jednu typu AR-15, o den později přidal 375 nábojů a minulý pátek pak i druhou zbraň. „Představa, že si osmnáctiletý mladík nakráčí do obchodu a koupí dvě útočné pušky, je prostě špatná,“ míní šéf Bílého domu.

Připomíná, že v době, kdy byl prodej zbraní v USA omezený, počet podobných útoků klesl. A když zákon přestal platit, zase prý vzrostl. „Už toho bylo dost,“ konstatovala americká viceprezidentka Kamala Harrisová a i ona vyzvala k regulaci zbraní.

Kondolence ze světa

Papež František „se cítí zdrcen“ zprávami o úterní střelbě. „Je načase říci ‚dost‘ bezhlavému obchodování se zbraněmi. Pojďme se všichni zavázat k tomu, aby se podobné tragédie nemohly opakovat,“ řekl věřícím.

Francie sdílí „šok a zármutek“ amerického lidu, sdělil prezident Emmanuel Macron. „V jejich škole v Texasu byly zbaběle zavražděny děti a učitelé,“ napsal.

Kondolenci Bidenovi zaslal i český prezident Miloš Zeman. Zprávy přijal s velkou lítostí a smutkem. „Neštěstí je o to strašnější, že se jednalo o děti a mladé lidi, kteří měli život před sebou. Je mi opravdu lidsky hluboce líto, že musím opět kondolovat po dalším šíleném řádění střelce,“ napsal.

Bidenovým demokratům se však například zákaz prodeje útočných pušek nedaří protlačit Kongresem. Blokují ho totiž republikáni, bez jejichž podpory aktuálně žádný návrh v tomto směru nemůže na federální úrovni projít.

„Známe tu scénu až příliš dobře,“ řekl také reportér stanice ABC. Popisoval při tom, jak se ke škole začali sjíždět rodiče a ptali se kohokoliv včetně novinářů, kde jsou jejich děti a kde mohou získat další informace – včetně těch o pohřbu. Identifikace obětí trvala dlouho do noci.

Do ticha u městského kulturního centra opakovaně zaznívaly zoufalé výkřiky. „Ne! Prosím ne,“ volal údajně jistý muž, který se objímal s jiným. Místní obyvatel Adolfo Hernandez médiím tlumočil výpověď svého synovce, který byl prý během vraždění v budově školy a viděl, jak jeho kamaráda útočník střelil do hlavy. „Dostal kulku do nosu a prostě se skácel a můj synovec je zdrcený,“ řekl Hernandez.

V Uvalde žije podle stanice NPR asi 15 tisíc lidí a především v poslední době se do něj stěhuje stále více lidí. Teď jsou obyvatelé klidného městečka v šoku. Včetně místní policie.

Útočník přitom své plány naznačil na sociálních sítích. „Naznačil, že by si děti měly dát pozor,“ napsal. Ve škole Robb Elementary School pak podle policie postupně procházel třídy. „Střílel a zabíjel strašným způsobem, nepochopitelným,“ řekl o útočníkovi guvernér Texasu Greg Abbott.

Ten má přitom na pátek naplánované vystoupení na konferenci mocné Národní asociace držitelů zbraní (NRA), stejně jako republikánský senátor Ted Cruz a exprezident Donald Trump. Mají tam „oslavit práva druhého dodatku ústavy“. I tato okolnost připomíná střelbu z minulosti. V roce 1999 se akce NRA konala jen pár dní po masakru na střední škole Columbine, kde dva studenti zabili třináct lidí a čtyřiadvacet zranili.

Množství demokratických politiků tak teď znovu žádá, aby se vliv NRA omezil a s ním i přístup ke zbraním. Senátor Cruz však sice „děsivou střelbu“ odsoudil a napsal, že se i se svou ženou modlí za oběti, rovnou však upozornil, že zakazovat zbraně rozhodně nemá v úmyslu.

Mladík zastřelil v supermarketu 10 lidí, cílil na Afroameričany. Policie ho měla v hledáčku

„Když dojde k nějaké takové vraždě, nevyhnutelně uvidíte politiky, jak se ji snaží zpolitizovat. Uvidíte demokraty a spoustu lidí v médiích, jejichž okamžitým řešením je zkusit omezit ústavní práva zákon dodržujících občanů. Takto to nefunguje. Není to efektivní. Zločinu to nezabrání,“ míní Cruz.

Na páteční konferenci NRA budou zbraně možná paradoxně pod velmi přísnou kontrolou, upozorňuje Shannon Wattsová z organizace Everytown for Gun Safety. Přesně proti tomu přitom republikáni bojují. „Tam, kde budou mluvit Trump a členové NRA, nebudou zbraně povoleny,“ říká Wattsová. „Někdo by se je totiž mohl pokusit zabít,“ dodává.

Smutek a vztek s pozůstalými sdílí i exprezident Barack Obama. „Naše země je paralyzovaná zbraňovou lobby,“ napsal:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...