Japonec Shiguru Watanabe převzal recesistickou Ig Nobelovu cenu zvanou též...

Japonec Shiguru Watanabe převzal recesistickou Ig Nobelovu cenu zvanou též antiNobel za svou studii o množství slin, které denně vyprodukuje pětileté dítě. (Harvard, 12.9.2019) | foto: Reuters

Potěšení ze škrábání či pizza proti rakovině dostaly antinobelové ocenění

  • 21
Vynález stroje na výměnu dětských plenek, studie o potěšení ze škrábání či o účincích pizzy proti nádorům slavily úspěch při čtvrtečním udělování letošních humorných Nobelových cen. Ty ve Spojených státech získávají vědecká dílka, jejichž účelem zřejmě bylo především rozesmát. V roce 2014 si cenu odnesli i Češi.

Ig Nobelovy ceny, tedy antinobelovky jsou považovány za pravý opak skutečných Nobelových cen. Udělují se v deseti kategoriích, od biologie, přes ekonomiku, medicínu a literaturu až k míru. Letos se rozdávaly po devětadvacáté. 

Ceremoniál pořádá humoristický vědecký časopis Annals of Improbable Research na kolejích Harvardovy univerzity v Bostonu za přítomnosti nositelů skutečných Nobelových cen. Doprovázen bývá házením papírových letadel a falešných bankovek. Projevy laureátů jsou omezeny na 60 sekund. 

Oceněné práce bývají někdy pěkně staré: pět Japonců obdrželo ceny za chemii zásluhou studie z roku 1995 o množství slin, které denně vyprodukuje pětileté dítě. Jeden z autorů se slavnostního obřadu zúčastnil spolu s již dospělými syny, které do studie zapojil před 25 lety. 

Francouzský tým se sice nemohl dostavit, ale i tak získal cenu v kategorii Anatomie za práci z roku 2007. Ta pojednává o asymetriích v rozdílné teplotě šourku oblečeného a vysvlečeného doručovatele. 

Coca-Cola zabíjí spermie. Objev, který získal žertovnou Nobelovu cenu

Jeden z autorů, Roger Mieusset, je renomovaným odborníkem na reprodukční medicínu na univerzitě v Toulouse. Vynalezl ale také „vyhřívané spodky“, které by za určitých podmínek mohly fungovat jako antikoncepce.

V kategorii Medicína získal ocenění italský vědec Silvano Gallus za několik studií z počátku tisíciletí o léčivých přednostech opravdové italské pizzy, zejména pokud jde o určité druhy rakoviny nebo infarktu. 

Jiné oceněné práce byly podle agentury AFP naprosté novinky: profesora mechaniky z íránské univerzity vyspělých technologií porota odměnila za jeho stroj na výměnu plen, který v USA patentovali v červenci 2018. 

AntiNobelova cena za mír skončila v rukou mezinárodního vědeckého týmu sedmi výzkumníků, kteří v roce 2012 zveřejnili studii o měření potěšení, jaké přináší poškrábání si svědění. 

Češi dostali antiNobela za výzkum močení psů

Skutečné Nobelovy ceny budou ohlášeny počátkem října. Existuje přitom jeden vědec, který je nositelem obou ocenění – Nizozemec ruského původu Andre Geim. 

Bizarní věda dala světu i podprsenku, která se stane respirátorem

V roce 2010 získal Nobelovu cenu za fyziku za průkopnické experimenty se „zázračným materiálem“ grafenem, nejtenčí možnou vrstvou uhlíku. O deset let dřív obdržel AntiNobela za pokus s živými žábami, které „zavěsil“ do volného prostoru s pomocí magnetických sil. 

V roce 2014 si AntiNobely odnesli i dva české týmy. Konkrétně Jaroslav Flegr a jeho spolupracovníci za výzkum vlivu koček na psychiku lidí. A také Vlastimil Hart s kolegy za monitorování toho, jakým směrem močí pejskové a zda si u toho všímají magnetického pole Země. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video