Částečně vyschlé jezero Morse v Noblesville ve státě Indiana. Spojené státy...

Částečně vyschlé jezero Morse v Noblesville ve státě Indiana. Spojené státy zasáhlo nejhorší sucho za poslední desítky let (16. července 2012) | foto: AP

USA sužuje nejhorší sucho od 50. let. Málo vody je i v Mississippi

  • 160
Spojené státy sužuje nejhorší sucho od 50. let minulého století. V řece Mississippi je tak málo vody, že lodě už musí převážet menší náklad, aby nezadřely o dno. Sucho ohrožuje úrodu, kvůli němu mohou ceny potravin i paliva vystřelit vzhůru. Posledních dvanáct měsíců také bylo vůbec nejteplejších v historii USA.

Současné sucho už přinutilo 26 amerických států vyhlásit v některých místech stav nouze. Například radní ve Warrentonu zakázali lidem kropit trávníky, uzavřeli komerční myčky aut a zakázali jakékoliv používání vody, které není nezbytně nutné. To znamená, že brány zavřelo i městské koupaliště.

A to Američané zažívají snad nejteplejší léto od chvíle, kdy meteorologové začali teploty v USA měřit. Hlavní problém je ale právě sucho. Guvernér státu Illinois Pat Quinn ho už označil za přírodní katastrofu epických rozměrů. "Nikdy jsme neviděli takové sucho a musíme s tím něco udělat," nechal se slyšet.

Vůbec nejvíce postižený je středozápad USA, konkrétně oblasti jižně od Skalnatých hor, státy kolem Velkých plání a Ohio Valley, uvedla televize CNN s odvoláním na Národní středisko klimatických dat (National Climatic Data Center). Podle něj je současné sucho vůbec nejhorší od 50. let minulého století.

Kukuřice schne a farmáři prodávají dobytek

Sucho v červnu sužovalo celých 55 procent země. Ještě větší část USA trápil nedostatek vláhy naposledy v roce 1956, kdy sucho postihlo 58 procent rozlohy země. Například v Arkansasu ale nezažili větší sucho dokonce od roku 1925.

Vysychají tam i nádrže, kde se napájí dobytek, a studně nejsou schopny poskytnout dostatek pití pro zvířata. Farmáři proto začali skot houfně prodávat právě proto, aby se vyhnuli obtížím s jeho krmením a napájením.

Jiné státy mají strach o zemědělskou úrodu, hlavně o kukuřici a sójové boby. Skoro čtyřicet procent kukuřice je už teď ve velmi špatném stavu. Američané se tak bojí, že eventuální neúroda sníží export. V USA se totiž vypěstuje více než polovina kukuřičné produkce, z níž se vyrábí desítky produktů.

Spojené státy tak s obavami sledují, jak moc kvůli suchu vystřelí ceny potravin i paliva vzhůru. Například kukuřice za poslední dva měsíce podražila o padesát procent. Používá se přitom běžně i jako krmivo pro dobytek, což znamená, že chovatelé skotu budou mít nutně vyšší náklady...

Sucho ve Spojených státech

Na Mississippi s menším nákladem

Problémy už začínají mít i lodě na největší americké řece Mississippi. I když v jejím případě situace ještě není kritická, na jihu země už klesla hladina vody v toku natolik, že některá nákladní plavidla musí mít lehčí náklad, aby se nezasekla na dně. Lodě kolikrát mají také problém dostat se k molům, aby z nich mohl být náklad vyložen, píše server The Salt Lake Tribune.

Kromě toho pokles hladiny v Mississippi jižně od New Orleansu přinesl další neblahý jev, a to, že slaná voda z moře z Mexického zálivu se tlačí dále proti proudu řeky, což by dle televize CNN mohlo časem ohrozit dodávky pitné vody.

Do toho všeho musí Američané čelit vysokým teplotám. Letošní červen byl čtvrtý nejteplejší od roku 1880, kdy meteorologové začali teplotní data schraňovat. A podobně je na tom celý uplynulý rok - posledních dvanáct měsíců bylo vůbec nejteplejších od chvíle, kdy se teploty začaly v USA měřit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video