Poprvé na obálce. Sports Illustrated ukáže modelku v burkinách a hidžábu

  • 480
Americký časopis Sports Illustrated poprvé v historii představí ve svém plavkovém vydání modelku v hidžábu a burkinách. V islámské pokrývce hlavy a plážovém oděvu zahalujícím celé tělo pózuje v květnovém čísle prestižního magazínu muslimka Halima Adenová.

Koupací oblečení, jehož nošení muslimkami na veřejnosti ve Francii a některých dalších evropských zemích vyvolává spory, není ani ve Spojených státech běžně k vidění. 

Američanka somálského původu Adenová se o jeho propagaci postarala už před téměř třemi lety. Tehdy se jako devatenáctiletá dostala do finále soutěže krásy Miss Minnesota, když měla místo pravidly vyžadovaných plavek burkiny a na hlavě hidžáb. Svůj oděv tehdy označila za věc sebevědomí a identity.

Adenová se kvůli bojům v zemi původu svých rodičů narodila a do sedmi let vyrůstala v uprchlickém táboře v Keni, než se rodině podařilo získat azyl v USA. Nyní s ní fotograf amerického časopisu zaletěl do Keni, kde pořídili na pobřeží i přímo ve vodě snímky v pestrobarevných burkinách.

„Stále myslím na to, jak jsem tady jako šestiletá žila v uprchlickém táboře... Myslím, že to je příběh, který by nikdo nevymyslel,“ řekla modelka magazínu o krátkém návratu do Afriky.

Rozhodnutí zapózovat v muslimském oděvu populárnímu časopisu může být podle ní inspirací pro mnoho muslimek. „Mladé dívky, které nosí hidžáb, by měly mít v každé části společnosti ženy, k nimž mohou vzhlížet,“ dodala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video