Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Východoevropská krajní pravice útok na Kapitol chválí, bere ho za inspiraci

  9:58
Násilné vniknutí příznivců amerického Donalda Trumpa do sídla amerického Kongresu šokovalo pozorovatele po celém světě. Vůdce krajní pravice ve Východní Evropě a na Balkáně ale incident povzbudil. „Běloši se konečně rozhodli jednat," zaznělo mimo jiné. Odborníci varují, že krajní pravice se z události poučí a příště bude provedení útoku na státní instituce dokonalé.
Veteráni azovského praporu a aktivisté a příznivci azovského civilního sboru...

Veteráni azovského praporu a aktivisté a příznivci azovského civilního sboru pochodují na Den nezávislosti Ukrajiny v Kyjevě. (24. srpna 2020) | foto: Reuters

Řada představitelů krajní pravice ve východní Evropě a na Balkánu vidí ve středečním útoku na Kapitol podporu pro svou ideologii. Serhij Korotkych, jeden z vůdců ukrajinského hnutí Azov, které USA považují za „nacionalistickou nenávistnou skupinu“, vtrhnutí do Kongresu uvítal.

„Běloši se nakonec rozhodli jednat a převzali budovu Kapitolu. Je to dobře, i když to asi tentokrát k ničemu nepovede. Věřím ale, že nám to dává šanci. Běloši jsou pořád tady a víme, co máme dělat,“ předpověděl Korotkych na sociální síti Telegram revoluci bílé moci.

V Bělorusku, kterým od sporných prezidentských voleb z loňského srpna, za jejichž vítěze se prohlásil Alexandr Lukašenko, zmítají demonstrace, se příznivci amerického prezidenta rozmluvili taktéž na Telegramu.

„Říkejme tomu pravými jmény. Nebylo to žádné povstání, ale mírumilovný protest chráněný druhým dodatkem ústavy,“ stojí na platformě Lukašenkových příznivců s odkazem na ustanovení v americké ústavě, které občanům zaručuje právo na vlastnictví a nošení zbraně.

„Nebyl to dav povstalců, ale bojovníků za demokracii. Nebyl to pogrom na Kapitol, ale vzdělávací exkurze s interaktivními prvky,“ stojí na stránce.

Incident nejsilněji rezonoval v Srbsku

Šéf černohorského krajně pravicového Hnutí za změnu a poslanec parlamentu Nebojša Medojević, jenž patří k zastáncům různých konspiračních teorii o hlubokém států (deep fakes) a pandemii covidu-19 má za „globální spiknutí satanistů“, se Trumpa zastal na Twitteru.

„Po Kennedym je to první prezident USA, jenž se postavil hlubokému státu a vládcům ze stínů. Museli zorganizovat obrovskou krádež voleb a zničit demokracii, aby ho zastavili,“ prohlásil Medojević a podpořil Trumpovo tvrzení, že demokraté se v prezidentských volbách dopustili podvodů.

Trump své věrné neztratí, za eskalaci nese zodpovědnost, říká amerikanista

Incident ve Washingtonu podle Rádia Svobodná Evropa možná nejsilněji rezonoval mezi krajní pravicí v Srbsku. Šéf nacionalistické Republikánské strany Nikola Sandulović zveřejnil snímek jednoho z výtržníků, jenž v Kapitolu objímá sochu někdejšího amerického prezidenta Geralda Forda.

„Vůně svobody, spravedlnosti a pravdy,“ napsal Sandulović. Na srbském nacionalistickém účtu Slobodni Boem se zase objevilo prohlášení: „Nezáleží na tom, zda Amerika padne nyní nebo za sto let či za pět set let. Srbsko se bude dívat.“

Také další účet nacionalistů s názvem Srbské informační ústředí násilí ve Washingtonu uvítal. „Incident ukázal, že v USA je zapotřebí nastolit diktaturu. Také to ale znamená, že tam existuje hnutí odporu,“ stálo v něm.

Trump není ideolog

Expert na extremismus Andreas Ulmand nicméně uvedl, že Trump se neřídí ideologií tak, jako jiní představitelé pravice ve světě. „Označení jako fašista na něj úplně nesedí, protože předpokládají minimální míru ideologických informací, které Trumpovi prostě chybí,“ napsal.

„Přesto ho krajní pravice miluje. Nejen v USA, ale po celém světě,“ dodal Ulmand. S tím souhlasí i odborník na neonacismus Anton Šechovcov, podle kterého Trump zapadl do současných pravicových populismů v Evropě založených na kombinaci nativismu, autoritářství a populismu.

Veteránka a konspirátorka. Žena zastřelená v Kapitolu Trumpa zbožňovala

„Nejen, že fungují v rámci demokracie, ale také tvrdí, že jsou lepšími demokraty. Jejich myšlenka antiestablishmentu rezonuje mnoha nespokojenými voliči,“ dodává Šechovcov.

Incidentu v Kapitolu si podle expertů všimli stoupenci krajní pravice napříč Evropou. Podle listu The New Republic se dění v americkém Kapitolu stalo tématem číslo jedna na italském neofašistickém kanálu CasaPound i v německé neonacistické skupině Třetí cesta (Der Dritte Weg).

Dění v USA se na sítích věnovali také členové neonacistického Hnutí severského odporu ve Švédsku a Finsku. Britský neonacistický kanál zase ztvárnil Ashli Babbitovou, kterou v Kapitolu zastřelila policie, jako mučednici, jež žila a zemřela jako vlastenka, na kterou se nezapomene.

„Krajní pravici po celém světě incident v Kapitolu nejen povzbudí, ale také jí pomůže nastudovat, co fungovalo a co nefungovalo. Poté zkusí to samé ve své vlasti,“ říká novinář Michael Colborne, který píše o extremismu. „Kdyby demonstranti skutečně měli plán, policie by je nezastavila,“ líčí.

7. ledna 2021

Západoevropská krajní pravice je mírnější

Lídři západoevropských krajně pravicových stran byli nicméně ohledně dění v Kapitolu mnohem zdrženlivější než jejich kolegové na východě.

Do Kapitolu vtrhl i syn ortodoxního soudce, protestoval po boku antisemitů

Marine Le Penová, vůdkyně francouzského krajně pravicového Národního shromáždění, uvedla, že Trump „musí odsoudit, co se stalo“. Zároveň ale vyjádřila znepokojení, že mu Twitter a Facebook pozastavily účty.

Eskalaci násilí v Kongresu odsoudil také vůdce holandské krajní pravice Geert Wilders, Trumpův dlouholetý spojenec v Británii Nigel Farage, lídr italské krajně pravicové Ligy severu Matteo Salvini či mluvčí krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) Tino Chrupalla.

Nikdo z nich ale neukázal na Trumpa prstem. Další  pravicoví lídři násilí vůbec nekomentovali, mimo jiné maďarský premiér Viktor Orbán, srbský prezident Aleksandar Vučič či vlámský nacionalista Tom van Grieken. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...