Vylez ven! Policisté v USA násilím vytáhli vojáka z auta, použili pistole

  • 280
Dva policisté z amerického státu Virginie čelí žalobě kvůli loňskému zásahu, při kterém kvůli podezření z dopravního přestupku mířili na řidiče pistolemi a použili proti němu pepřový sprej. Poručík americké armády Caron Nazario strážníky obvinil z toho, že porušili jeho ústavou daná práva a nezákonně jej zadrželi. Jednoho ze dvojice žalovaných policie propustila.

Strážník Joe Gutierrez podle čerstvého prohlášení města Windsor nejednal v souladu s místními protokoly, když večer 5. prosince společně s kolegou Danielem Crockerem Nazaria zadržel. 

Oba policisté na vojáka s černošskými a hispánskými kořeny mířili pistolemi, Gutierrez jej kromě toho čtyřikrát postříkal pepřovým sprejem. Nazario byl následně spoután. 

Policisté jej zastavili údajně kvůli absenci registračních značek, poručík ovšem měl dočasné papírové a nakonec byl propuštěn bez jakýchkoli obvinění.

Agresivní počínání dvojice policistů ukazují videa z kamer na jejich úborech a z mobilního telefonu zadrženého, která začínají ve chvíli, kdy Nazario zastavuje na benzinové pumpě. 

Strážníci okamžitě tasí zbraně a na řidiče křičí, aby vystrčil ruce z okna. Poté, co tento pokyn splnil, jej začínají vyzývat, aby vystoupil z auta.

„Nebudu vystupovat. Co se děje?“ odpovídá Nazario, který na sobě má armádní uniformu. „Sloužím téhle zemi a takhle se mnou zacházíte?“ říká poručík, který zjevně nechápe, z čeho je podezírán a proč na něj policisté míří pistolemi. „Upřímně, bojím se vystoupit,“ uvádí poté, co Gutierrez přistoupil k okénku. „Jo, to bys měl,“ reaguje strážník.

Později Crocker Nazariovi agresivní postup vysvětluje tím, že po prvotní výzvě nezastavil dostatečně rychle a policisté jej museli pronásledovat „půldruhé míle“. Voják ve videu už dříve uvedl, že chtěl dojet na „dobře osvětlené“ místo pro svou bezpečnost i bezpečnost policistů.

Mluvte se mnou, nic jsem neudělal

„Tohle je kurevsky špatně,“ opakuje poručík poté, co asi po třech minutách interakce s policisty končí s pepřovým sprejem v obličeji. „Můžete se mnou prosím mluvit o tom, co se děje?“ dodává, zatímco jej strážníci strhávají na zem, aby mu nasadili pouta.

V Ohiu obvinili policistu z vraždy, zastřelil neozbrojeného černocha

Nyní Nazario Gutierreze a Crockera žaluje za napadení, nelegální zadržení a nelegální prohlídku majetku. 

Server BBC podotýká, že žaloba přichází v čase, kdy je v USA věnována zvýšená pozornost zásahům policistů proti příslušníkům etnických menšin, zejména ve světle kauzy loňské smrti George Floyda. 

Ve městě Minneapolis aktuálně probíhá proces s bývalým policistou Derekem Chauvinem, který neozbrojenému černochovi několik minut klečel na krku a ignoroval jeho volání o pomoc.

Gutierrez ani Crocker zatím trestnímu stíhání nečelí, první jmenovaný ale přišel o práci. Město Windsor oznámilo, že podle interního policejního vyšetřování se nechoval v souladu s pravidly místního policejního sboru. 

„Vyústilo to v disciplinární kroky a od ledna jsou napříč sborem implementovány požadavky ohledně dodatečného výcviku,“ citoval z prohlášení deník The Washington Post.

K případu se v neděli vyjádřil i guvernér Virginie Ralph Northam, který vyzval k zahájení vyšetřování vedeného nezávislým orgánem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video