Bernie Sanders (2019)

Bernie Sanders (2019) | foto: Profimedia.cz

Primárky jsou za dveřmi. V Iowě vyhraje Sanders, předpovídají průzkumy

  • 54
Většina amerických průzkumů dává největší šance na vítězství v prvním nominačním souboji demokratů vermontskému senátorovi Berniemu Sandersovi. Vyplývá to ze souhrnných údajů zveřejněných na serveru RealClearPolitics.

Demokraté budou v pondělí 3. února poprvé rozhodovat o nominaci do boje o Bílý dům na stranických shromážděních v Iowě.

Průměr průzkumů několika celostátních amerických médií dává Sandersovi tříprocentní náskok před bývalým viceprezidentem Joem Bidenem. Sanders má šanci získat v Iowě 25 procent hlasů, zatímco Biden 22 procent. Na třetím místě je někdejší starosta ze státu Indiana Pete Buttigieg se 17 a čtvrtá je senátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová s 13,5 procenta.

Sandersův vzestup je překvapivý, ještě před týdnem dávaly průzkumy největší šance Bidenovi a Sanders byl až čtvrtý. Podle čerstvého průzkumu listu The New York Times má nyní Sanders náskok před Bidenem dokonce osm procent. Podle serveru RealClearPolitics jsou ale šance všech hlavních hráčů stále otevřené, protože plné dvě pětiny demokratů se ještě o své volbě s konečnou platností nerozhodly.

Iowa nemá z celostátního hlediska na konečný výsledek nominačního souboje velký vliv, protože z 1991 delegátů nominačního sjezdu na ni připadá jen 41 míst. Texas jich má například 228 a Kalifornie 415. V minulosti ale téměř vždy platilo, že po první nominační volbě se okruh kandidátů omezil na tři. Od roku 1972 navíc v devíti z dvanácti případů vítěz z Iowy vyhrál i celý nominační souboj demokratů.

V celostátním měřítku si prvenství mezi demokratickými kandidáty udržuje Biden, vyplývá ze souhrnných dat serveru RealClearPolitics, založených na sedmi průzkumech. Získal by nyní 28,7 procenta, druhý Sanders 23,4 a třetí Warrenová 15 procent.

15. ledna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video