Internetové stránky americké vlády napadli hackeři.

Internetové stránky americké vlády napadli hackeři. | foto: Profimedia.cz

Pěst pro Trumpa za generála. Proíránští hackeři napadli web americké vlády

  • 215
Proíránští hackeři v neděli napadli internetové stránky americké vlády a slíbili na nich odplatu za zabití íránského generála Kásema Solejmáního. Kybernetický útok se zaměřil na amerického prezidenta Donalda Trumpa, jenž atentát nařídil. Hackeři zveřejnili karikaturu, na které krvácející Trump dostává pěstí do obličeje.

Návštěvníkům stránek amerického federálního depozitáře se o víkendu zobrazila na monitoru nečekaná zpráva slibující pomstu Spojeným státům. „Mučednictví je pro Kásema Solejmáního odměnou za roky neúnavného úsilí,“ uváděl text, který odplatu sliboval ve jménu Íránské islámské republiky.

„S jeho odchodem jeho práce a cesta nekončí. Na zločince, kterým v pátek na rukou ulpěla krev Solejmáního a našich dalších mučedníků, čeká obrovská pomsta,“ uvádí odstavec, který autoři umístili vedle Trumpovy podobizny, na níž krvácející americký prezident  dostává pěstí do obličeje.

Autoři se označili za íránské hackery ze sdružení Cyber Security Group. Podle listu The Independent je ale nepravděpodobné, že by pracovali pro íránskou vládu.

„Tohle je jen malá ukázka kybernetických schopností Íránu. Nepřestaneme podporovat naše přátele v regionu: utiskované obyvatele Palestiny, Jemenu a Bahrajnu, syrskou vládu, iráckou vládu nebo skutečné libanonské a palestinské mudžahedíny. Vždy budou mít naši pomoc,“ uvedli hackeři.

Kybernetický útok na server americké vlády přišel o víkendu společně s hrozbou, že Írán vraždu generála Solejmáního tvrdě potrestá. Jeho dcera v pondělí na smutečním obřadu prohlásila, že rodiny amerických vojáků na Blízkém východě budou trávit své dny čekáním na smrt svých dětí.

USA pohrozil odplatou i Solejmáního nástupce ve funkci velitele íránských jednotek Kuds Esmáíl Káaní, který chce vytlačit Spojené státy z regionu. Trump v pondělí znovu pohrozil velkou odvetnou akcí v případě, že by Teherán kvůli zabití Solejmáního zaútočil na americké cíle.

Americká Agentura pro kybernetickou bezpečnost a infrastrukturu (CISA) uvedla, že webové stránky byly po odhalení útoku vyřazeny z provozu a nyní opět fungují.

Americké děti čeká smrt. Solejmáního dcera hrozí odvetou

„Víme, že server federálního depozitáře napadla proíránská skupina, která na něm zveřejnila zprávu namířenou proti USA. Zatím nemůžeme potvrdit, jestli se na útoku podílela íránská vláda. Útok vyšetřujeme,“ uvedla agentura.

Spojené státy v pátek Solejmáního zabily pomocí rakety z dálkově ovládaného dronu u letiště v Bagdádu. Tělo zesnulého generála pak na cestě po iráckých a íránských městech doprovázely statisíce truchlících. Vrcholem smutečních obřadů jsou pondělní obřady v Teheránu.

Íránci truchlí za Solejmáního, lidé zaplnili ulice Teheránu:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video