Někdejší americký viceprezident Joe Biden ve Filadelfii na shromáždění před...

Někdejší americký viceprezident Joe Biden ve Filadelfii na shromáždění před několika tisíci lidmi vyzval k jednotě. (18. května 2019) | foto: Reuters

Demokraté dávají Trumpovi na frak, porazili by ho Biden, Sanders i Warrenová

  • 215
Nový průzkum veřejného mínění naznačuje, že v amerických prezidentských volbách v roce 2020 by demokratičtí kandidáti Joe Biden, Bernie Sanders a Elizabeth Warrenová s náskokem porazili současného prezidenta Donalda Trumpa. Kdo získá demokratickou nominaci zatím není jasné, protože výsledky průzkumu jsou vyrovnané.

Jasným vítězem voleb by se podle průzkumu listu Wall Street Journal a stanice NBC stal někdejší viceprezident Joe Biden, který by Trumpa v boji o Bílý dům porazil o devět procent. Zatímco Bidena by chtělo v Oválné pracovně vidět po volbách 51 procent dotázaných, Trumpa 42 procent.

O sedm procent hlasů více než Trump by ve volbách dostal vermontský senátor Bernie Sanders, který je představitelem levicového křídla demokratů. Zatímco Sanders by v duelu získal 50 procent, Trump by bral 43 procent.

Špatně si nevede ani demokratická senátorka z Massachusetts Elizabeth Warrenová, která by Trumpa porazila se ziskem 48 procent hlasů, Trump by v duelu dostal 43 procent.

Průzkum připomíná, že míra chyb se může pohybovat až kolem 3,5 procentních bodů v obou směrech, všichni tři přední demokratičtí kandidáti by však i v takovém případě měli nad Trumpem jednoznačně navrch.

Těsně by současnou hlavu Spojených států porazila také demokratická senátorka Kamala Harrisová z Kalifornie, která by ho se ziskem 45 procent hlasů porazila o jediné procento.

14.července 2019 v 15:34, příspěvek archivován: 16.července 2019 v 15:54

In this new NBC News/Wall Street Journal poll, SBS beats Trump 50 to 43. Read: https://t.co/pHe5UIMTuz https://t.co/2H61fR0jZb

Pozoruhodné však je, že ačkoli by Sanders mohl porazit Trumpa s větším odstupem než Warrenová, více respondentů by přálo demokratickou nominaci právě massachusettské senátorce. V souboji mezi demokratickými kandidáty se Warrenová umístila na druhém místě s 19 procenty.

Demokraty čeká v primárkách nelítostný souboj

O třetí místo se dělí Sanders a Harrisová se shodným ziskem 13 procent. Jasným vítězem mezi demokraty je Biden s 26 procenty. Na bramborové příčce se umístil starosta města South Bend Pete Buttigieg se sedmi procenty. Žádný další demokratický kandidát se nedostal přes dvě procenta hlasů.

Výsledky nejnovějšího průzkumu podle listu Newsweek zamíchaly kartami, protože se Sanders poprvé propadl před Warrenovou.

12.července 2019 v 12:04, příspěvek archivován: 16.července 2019 v 15:50

Biden leads, Warren in second in new NBC News/WSJ 2020 poll https://t.co/ykjfodX8MV

„Elizabeth je moje dobrá kamarádka. Potřebujeme politickou revoluci a myslím si, že jsem jediný kandidát, který o tom má jasno a je schopen to udělat,“ komentoval náskok své soupeřky Sanders.

Velký přehled kandidátů Demokratické strany na prezidenta USA – volby 2020

Warrenová a Sanders navrhují řadu progresivních změn, jejichž cílem je zvýšit daně nejbohatším Američanům a korporacím, poskytovat univerzální zdravotní péči, odpouštět studentům dluhy za vzdělání, řešit klimatické změny, zlepšit infrastrukturu nebo zpřístupnit lidem vysokoškolské vzdělání.

Oba pravidelně kritizují chamtivost velkých korporací a prohlubující se nerovnost mezi americkými obyvateli. Jak Sanders tak Warrenová ve své kampani slibují, že opraví stávající systém, který jde podle nich proti dělnické třídě. 

Průzkum listu Wall Street Journal a stanice NBC byl proveden prostřednictvím telefonického rozhovoru mezi 7. a 9. červencem letošního roku a zúčastnilo se ho 800 registrovaných voličů.

Joe Biden na předvolebním shromáždění ve Filadelfii:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video