Ulrich Klopfer na snímku z roku 2015 | foto: AP

Americký lékař konzervoval lidské plody, po bytě jich měl přes 2000

  • 44
Více než dva tisíce pozůstatků lidských plodů se našlo v obydlí nedávno zesnulého amerického lékaře z okresu Will, který leží jižně od Chicaga. S odvoláním na místního šerifa o tom v sobotu informovala agentura AP. Doktor Ulrich Klopfer, který zemřel na počátku září, prováděl desítky let umělá přerušení těhotenství.

Na zakonzervované pozůstatky lidských plodů upozornila policii lékařova rodina, která se po jeho smrti probírala věcmi, jež po sobě zanechal. Šerif okresu Will uvedl, že policisté zabavili celkem 2 246 pozůstatků plodů.

„Rodina s vyšetřovateli plně spolupracuje. Neexistuje důkaz, že by se chirurgické zákroky prováděly přímo v domě,“ řekl.

Doktor Klopfer, který žil ve státě Illinois jižně od Chicaga, pracoval přes čtyřicet let na různých potratových klinikách v sousedním státě Indiana. Podle agentury AP mu úřady v roce 2016 odebraly povolení k výkonu lékařské praxe, mimo jiné kvůli chybám v lékařské dokumentaci a registraci pacientů.

Letos v květnu nejvyšší soud USA podpořil zákon státu Indiana, který nařizuje pohřbívání nebo kremaci plodů odebraných při interrupci. 

Proti tomu se stavěli především stoupenci možnosti podstoupit umělé přerušení těhotenství. Dříve bylo v Indianě možné pozůstatky plodů likvidovat spolu s jinými lidskými tkáněmi či lékařským materiálem.

Zákon o pohřbívání či kremaci plodů byl v Indianě schválen v době, kdy byl guvernérem současný americký viceprezident Mike Pence.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video