Čínští turisté se vracejí z dovolené v Saipanu (28. 10. 2018) | foto: Profimedia.cz

Hongkongské aerolinky přinutily ženu, aby si udělala těhotenský test

  • 23
Hongkongské aerolinky se musely omluvit poté, co donutily jednu z cestujících, aby se před nástupem na palubu podrobila těhotenskému testu. Letadlo totiž směřovalo na americký ostrov v tichomoří, který se v poslední době stal oblíbeným cílem porodního turismu. Zaměstnanci ženu vybrali, protože vypadala gravidně, test však prokázal opak.

Nízkonákladová letecká společnost Hong Kong Express se ocitla pod palbou kritiky poté, co si pětadvacetiletá Japonka stěžovala, že zaměstnanci aerolinek požadovali, aby před odletem z Hongkongu podstoupila těhotenský test.

„Bylo to velmi ponižující a frustrující,“ uvedla naštvaná cestující pro stanici CNN. Letecká společnost jí údajně naznačila, že test požaduje u pasažérek, jejichž tělesná velikost nebo tvar připomíná gravidní ženu.

Zaměstnanci aerolinek následně Japonku doprovodili na toaletu, kde jí podali těhotenský test s tím, že ji nepustí na palubu, pokud nebude negativní. „Chtěli bychom se omluvit za způsobené potíže,“ uvedl Hong Kong Express a dodal, že je pod obrovským tlakem saipanských úřadů, které požadují důkladnější kontrolu cestujících.

„Od února 2019 jsme při letech do Saipanu zavedli řadu opatření, abychom zajistili, že nedojde k porušení amerických imigračních zákonů. Víme však, že požadování těhotenských testů vyvolalo obavy a proto jsme tuto praxi okamžitě pozastavili a přezkoumáme ji,“ dodala letecká společnost.

Na ostrovech se rodí více dětem cizincům než místním

Saipan je hlavním městem amerického přidruženého státu Severní Mariany, který se nachází v Tichém oceánu. Podle CNN se tato destinace stala oblíbeným cílem takzvané „porodní turistiky“, kdy cizinci rodí na americké půdě proto, aby jejich děti dostaly americké občanství.

Rusové vydělávají na občanství USA, vozí tam nastávající matky

Může za to především fakt, že Severní Mariany mají jinou imigrační politiku než americká pevnina a umožňují občanům některých zemí, například Číny, navštěvovat své území bez víza, které cizinci musejí mít pro cestu do jiné části Spojených států.

V posledních letech se porodní turistika rozšířila natolik, že na Severních Marianách rodí více turisté než stálí obyvatelé. Zatímco cizincům se tu loni narodilo 582 dětí, místním jen 492. Nejčastěji sem přijíždějí porodit Číňané, kteří mají ze zmíněných 582 porodů na svědomí 575.

Severní Mariany mají podle sčítání lidu z loňského roku přibližně padesát tisíc obyvatel. Rostoucí popularita porodní turistiky donutila saipanské úřady k přijetí různých opatření. Americká sněmovna reprezentantů přijala  kvůli porodní turistice v červenci rezoluci usilující o omezení práva na občanství pro děti cizinců, které se narodily na ostrovech.

Souostroví Severní Mariany se nachází v Tichém oceánu:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video