Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dluhy, soudci, sítě... Trump končí, ale USA ovlivnil na generace dopředu

  18:27
Po čtyřech bouřlivých letech ve středu skončí prezidentství Donalda Trumpa se smíšeným odkazem, jenž Amerika pocítí po desetiletí. Od chvíle jeho nástupu do Bílého domu byla jeho vláda plná kontroverze a skandálů. Trumpova reakce na pandemii, role při útoku na Kapitol nebo druhá ústavní žaloba podle expertů zastíní to, co v úřadu dokázal.

Na dědictví Trumpa, možná více než kteréhokoli jiného amerického prezidenta, budou Američané pohlížet protichůdnými perspektivami.

Zatímco konzervativci, bohatá obchodní třída a křesťanská pravice by ho podle expertů mohli považovat za jednoho z největších prezidentů své doby, většina Američanů Trumpem podle průzkumu společnosti Pew Research pohrdá. Trump úřad opouští s podporou jen 29 procent občanů.

Jeho příznivci a spojenci ho přesto chválí za to, že otřásl establishmentem a rychle prosadil některé ze svých předvolebních slibů. Nejtrvalejším dědictvím Trumpa bude nepochybně jeho vliv na federální soudnictví, jenž budou Američané pociťovat po několik dalších generací.

Do Nejvyššího soudu Trump za svého mandátu jmenoval tři konzervativní soudce s doživotním funkčním obdobím, což bude mít dopad na mnohá legislativní opatření. Od řešení problémů, kterým čelí LGBT komunita, až po reprodukční práva, zdravotní péči, imigraci nebo pracovní politiku.

Trump krátce před prezidentskými volbami vyvolal rozruch tím, že do Nejvyššího soudu dosadil Amy Coneyovou Barrettovou, která posílila konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem. Barrettová je praktikující katolička známá svými konzervativními názory.

Trump své věrné neztratí, za eskalaci nese zodpovědnost, říká amerikanista

Kromě Barrettové Trump dosadil do Nejvyššího soudu také Neila Gorsuche a Bretta Kavanaugha. Všem je pod 55 let a podle Pew Research tak mají šanci, že budou v úřadu další dvě desetiletí.

Prezident jmenoval také více než 200 federálních soudců, kteří budou během svých celoživotních mandátů podle odborníků pravděpodobně opakovaně rozhodovat ve prospěch republikánů a konzervativců.

„To byla dohoda, kterou Trump uzavřel s evangelikální pravicí a elitami v republikánské straně. Své slovo dodržel a konzervativní soudce jmenoval,“ říká pro Deutsche Welle Michael Cornfield, ředitel výzkumu Globálního centra pro politické řízení na Univerzitě George Washingtona.

Do dějin USA se podle CNN zapíše také Trumpova reakce na pandemii koronaviru, která patří k jeho největším selháním v úřadu. V posledních měsících voleb pořádal velká shromáždění plná zástupů lidí bez roušek, kterou odmítal i on sám, přestože od začátku věděl o nebezpečí viru.

Vláda selhala v dodání ochranných pomůcek do nemocnic i pečovatelských domů, testování obyvatelstva bylo chaotické. USA zaznamenaly nejvíce úmrtí s covidem-19 na světě. Za jediné vítězství komentátoři považují rychlý vývoj a schválení vakcíny.

Největší daňová reforma za třicet let

Dalším přetrvávajícím odkazem Trumpa bude jeho daňová reforma, která snížila daně z příjmu právnických osob na 21 procent z předchozích 35 procent. Ačkoli Trump tvrdil, že z daňových úprav budou těžit všichni, nejvíce pomohly bohatým občanům a podnikům. Mnohé z nich použily peníze navíc na zpětný odkup akcií, nikoli na zvýšení mezd zaměstnanců.

Přesune se Trump na sociální síť Telegram? Jeho stoupenci už to udělali

Rozpočtová kancelář Kongresu navíc odhadla, že snížení daní zvýší deficit země o deset bilionů dolarů za deset let. Trumpovi kritici se navíc obávají o osud nejchudších obyvatel, protože konzervativci kvůli vyrovnání rozpočtu škrtli řadu sociálních programů na pomoc finančně nejslabším.

Trump na cestě k prezidentství slíbil také zrušení starých obchodních dohod a vyjednání nových. Úspěch slavil například s dohodou o volném obchodu mezi Spojenými státy, Mexikem a Kanadou (USMCA), která nahradila Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) z roku 1994.

Za smlouvu, která zahrnuje novější ochranu práce či ustanovení v oblasti životního prostředí, bojovali také mnozí Trumpovi kritici. „Je to vítězství amerických pracujících. Na tuto dohodu můžeme být hrdí,“ uvedla demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Občas vágní, ale účinné

Úspěchy Trumpovy administrativy nelze podle odborníků měřit pouze jeho politikou, ale také tím, jak změnil způsob, jakým nejen Američané, ale také mezinárodní společenství pohlížejí na Washington.

„Trumpova politika ‚Amerika na prvním místě‘ byla sice občas vágní, ale donutila zbytek světa věnovat USA pozornost,“ říká Jason Grumet z thunk-tanku Bipartisan Policy Center. Trump podle něho vládl nekonvenčně a nepředvídatelně. „Znepřátelil si mnoho institucí a porušil normy dřívějších správ,“ dodává.

K porušení norem sáhl mimo jiné v roce 2017, když odstoupil z Pařížské dohody o klimatu. Zřekl se také jaderné dohody s Íránem, kterou uzavřely USA vedené prezidentem Barackem Obamou, přestěhoval americkou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma nebo se pokusil navázat diplomatická jednání s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

Do Kapitolu vtrhl i syn ortodoxního soudce, protestoval po boku antisemitů

Ačkoli řadu těchto rozhodnutí, mimo jiné právě účast na klimatické dohodě, hodlá demokrat Joe Biden po nástupu do úřadu změnit, stanice CNN uvádí, že budou mít i tak vliv na život Američanů, od jejich zaměstnání a vzdělání, až po druhy žárovek, které si mohou koupit.

Trump udělal mnoho kroků prostřednictvím svého nyní pozastaveného účtu na Twitteru. „Trump měl nepopiratelný dopad na to, jak lze sociální média využít ke kampani a vládnutí,“ říká expert na komunikaci Jason Mollica z Americké univerzity ve Washingtonu.

Trump používal sociální média k k budování své politické značky, útokům na politické protivníky, k vyhazovu úředníků i přímé interakci se svými věrnými příznivci. „Barack Obama používal sociální média tradičním způsobem. Trump zcela narušil náš pohled na sociální média,“ líčí Mollica.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

KOMENTÁŘ: Jak Scholz jednal v Číně. Mohli jsme se od něj něčemu přiučit

19. dubna 2024

Premium Německo se spálilo s Ruskem, teď to zkouší s Čínou. Co ukázala cesta německého kancléře v čase, kdy...

První sankce na radikální osadníky. EU je uvalila kvůli útokům na Palestince

19. dubna 2024  13:35,  aktualizováno  14:45

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na...

Ženě se rozjelo nezabrzděné auto. Snažila se do něj naskočit, skončila v nemocnici

19. dubna 2024  14:42

V Plané na Tachovsku se zranila žena, když se snažila naskočit do rozjeté dodávky, kterou zapomněla...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...