Hillary Clintonová na summitu v New Yorku (23. dubna 2019)

Hillary Clintonová na summitu v New Yorku (23. dubna 2019) | foto: AP

Demokraté jsou zoufalí z kandidátů na prezidenta, upínají se ke Clintonové

  • 419
Politička Hillary Clintonová je ochotna znovu kandidovat na prezidentku USA, ale jen za předpokladu, že bude mít reálnou šanci na vítězství. Vyplývá to z jejích soukromých rozhovorů, o kterých informoval list The New York Times. Podle něj se demokratičtí politici obávají, že jejich současní kandidáti na prezidenta nejsou úplně ideální.

Clintonové se sice před třemi lety podařilo vyhrát demokratické primárky, ale nakonec těsně prohrála s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem. Podle listu The New York Times (NYT) zvažuje kromě někdejší ministryně zahraničí kandidaturu také bývalý starosta New Yorku Michael R. Bloomberg.

Demokratům by se zamlouvala také bývalá první dáma Spojených států Michelle Obamová, která ale možnost své kandidatury opakovaně vyloučila.

Navzdory dění uvnitř demokratické strany je ale podle NYT nepravděpodobné, že by se Clintonová nebo Bloomberg do primárek nakonec opravdu zapojili.

Oba totiž během soukromých rozhovorů uvedli, že si nejsou jisti tím, jestli by měli na současné demokratické kandidátce šanci. Podle nich už zahrnuje silné liberální kandidáty, mezi kterými vyčnívá někdejší viceprezident Joe Biden.

Jejich zapojení do boje o prezidentské křeslo je podle demokratů možné za předpokladu, že by Biden odstoupil nebo utrpěl zásadní oslabení. Zároveň by k němu nedošlo dřív než po Novém roce.

Zpráva NYT poukazuje na hluboké znepokojení demokratického establishmentu i dárců přispívajících na kampaně jednotlivých kandidátů.

Strana v roce 2016 velmi brzy podpořila Clintonovou na úkor vermontského senátora Bernieho Sanderse, a to vedlo k dohadům, že primárky byly zmanipulované. Demokraté proto nechtějí podle listu The Independent opakovat stejnou chybu a zatím nikoho otevřeně nepodpořili.

Hillary Clintová s dcerou Chelsea vstupují do Hollywoodu

Velká část demokratického neklidu pramení z dosud nevýrazné kampaně Bidena, který sice vede před Sandersem, massachusettskou senátorkou Elizabeth Warrenovou i starostou South Bendu Petem Buttigiegem, ale v porovnání s Trumpem se může voličům jevit nezajímavě.

Biden má navíc značné potíže s financováním kampaně a vůbec není jisté, že bude mít dost peněz na její zdárné dotažení. Momentálně má někdejší viceprezident po ruce 9 milionů dolarů (206 milionů korun), to ale není ani polovina toho, co mají někteří jeho demokratičtí soupeři.

Biden je podle demokratů nemastný neslaný

„Od poslední debaty se mě už šest lidí zeptalo, jestli nemáme v záloze ještě někoho jiného,“ říká dlouholetá demokratka Leah Daughtryová, která vedla dvě poslední konference demokratické strany.

Podle NYT někteří demokraté upírají naděje k Buttigiegovi, kterému se sice nepodařilo na začátku kampaně pasovat do role favorita, ale považují ho za centristu s podobnými názory jako má Biden.

Impeachment? Podle Američanů největší politický cirkus v historii

Všechno ale bude záležet na tom, jestli Buttigieg dokáže získat podporu afroamerického obyvatelstva, které je pro demokraty klíčovou skupinou voličů. Zatím je ale více nakloněno Bidenovi.

O vstupu do demokratických primárek uvažuje také bývalý ministr zahraničí John Kerry, který Bidena opakovaně kritizoval. Ještě před čtyřmi lety to byl přitom právě Biden, kterého někteří demokraté vybízeli ke kandidatuře, aby nabídl lepší perspektivu než Clintonová nebo Sanders. 

Demokrat Joe Biden na shromáždění ve Filadelfii:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video