Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biden zvýšil náskok v klíčové Nevadě. Souboj o Bílý dům vrcholí

  15:28aktualizováno  20:40
Spojené státy stále nevědí, kdo se stane jejich příštím prezidentem. Finišuje sčítání v Georgii, kde je zaevidovaných 98 procent odevzdaných hlasů, a rychleji, než se očekávalo, postupuje v Pensylvánii. Po sečtení 89 procent hlasů pak vzrostl náskok Joea Bidena v Nevadě. Některá média mu již přitom přisuzují Arizonu a operují s tím, že si zajistil 264 volitelů. Do Bílého domu by ho tak poslala nejen výhra v Pensylvánii, ale i ta v Georgii nebo Nevadě.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

V Pensylvánii, jež nabízí dvacet volitelů, bylo ve čtvrtek ve 20 hodin SEČ sečteno 92 procent hlasů a Donald Trump vedl nad Bidenem v poměru 50,2 ku 48,5 procenta. Demokrat prezidentův náskok postupně stahoval s tím, jak byly sčítány korespondenční hlasy. 

Tamní ministryně Kathy Boockvarová, jež je za sčítání zodpovědná, uvedla, že výsledek by mohl být znám ještě ve čtvrtek večer místního času, tedy dříve, než se očekávalo.

V Nevadě podle deníku The New York Times (NYT) vede Biden nad Trumpem po sečtení 89 procent hlasů v poměru 49,4 ku 48,5 procenta.

Bidenův náskok v Nevadě, na kterou připadá šest volitelů, mírně vzrostl poté, co přišla nová dávka výsledků z okresu Clark, kde se nachází město Las Vegas. Nyní Biden vede o zhruba 12 tisíc hlasů, což je jedno procento z jejich celkového počtu.

Pracovník úřadu v okrese Clark Joe Gloria The Guardianu řekl, že doufá, že většina zbývajících hlasovacích lístků bude zpracována do soboty nebo do neděle. Gloria dodal, že okres musí ještě zpracovat 63 262 hlasovacích lístků. Očekává se, že se většina z nich přikloní k Bidenovi. 

Podle projekcí AP, která demokratickému kandidátovi na rozdíl od CNN přičítá již i Arizonu, má Biden, včetně těsných výsledků ve Wisconsinu a Michiganu, zajištěno 264 volitelů, Trump 213. Nevada přitom představuje zisk šesti volitelů a budoucí prezident jich potřebuje nejméně 270.

Americké prezidentské volby 2020

V předvečer volebního dne nevadský soudce zamítl republikánskou žalobu, jejímž cílem bylo zastavit sčítání hlasů odevzdaných v předstihu, ve které republikáni napadali mechanismy pozorování a zpracovávání korespondenčních hlasů. 

Konkrétně podle rozhlasové stanice NPR mělo jít o korespondenční hlasy odevzdané ve zmíněném okrese Clark. Nevadský generální prokurátor Aaron Ford CNN řekl, že nemá obavy z případného soudního sporu, jelikož považuje tamní hlasovací systém za prakticky „neprůstřelný“ a žaloba by podle něj před soudem neobstála. 

V Georgii Biden náskok postupně stáhl

Oči jsou upřeny také na Georgii, kde Biden Trumpův náskok postupně stáhl. Podle NYT tam nyní zaostává asi o 14 tisíc hlasů. 

Trump jich zatím obdržel 49,5 procenta, jeho demokratický vyzyvatel 49,2. Sečteno však není v lidnatých, demokratům nakloněných okresech, podotýká britský The Guardian. 

Ten, kdo vyhraje v Georgii, si připíše dalších 16 volitelů. Trumpova volební kampaň v jednom z tamních okresů podala žalobu napadající údajnou podezřelou manipulaci s hlasy. Soudce v Georgii ji odmítl necelých 12 hodin po jejím podání, píše AP.

Biden už mluví o vítězství otevřeně

Trumpův tábor už zahájil právní bitvy i jinde. Kromě Pensylvánie a Michiganu, kde usiluje o zastavení sčítání hlasů, požádal rovněž o přepočet lístků ve Wisconsinu. Žalobu v Michiganu soudkyně také odmítla.

Bidenovy šance na zvolení silně vzrostly, když mu projekce přisoudily právě vítězství v Michiganu a Wisconsinu, což jsou státy, které před čtyřmi lety ovládl Trump. 

Sen demokratů o „modré vlně“ se rozplynul, průzkumy se opět mýlily

Vzhledem k současnému vývoji dává Biden stále více najevo svoje přesvědčení, že bude budoucím obyvatelem Bílého domu právě on.

„Naše data ukazují, že Joe Biden bude příštím prezidentem Spojených států,“ citovala ve čtvrtek americká média manažerku jeho kampaně Jen O’Malleyovou.  Bývalý viceprezident se nicméně zatím na rozdíl od Trumpa vítězem neprohlásil.

Napjatá atmosféra letošních výjimečně těsných voleb ještě vyhrocená kontroverzními a nepodloženými výroky prezidenta Trumpa o volebních podvodech vyhnala do ulic některých měst demonstranty.

Trump tvrzení, že v prezidentských volbách došlo k rozsáhlým podvodům, zopakoval i ve čtvrtek. „Sčítání ve všech státech, které si Biden nedávno přivlastnil, právně zpochybníme. Máme mnoho důkazů, stačí se podívat do médií. Zvítězíme. Amerika první,” napsal na Twitteru.

Lidé na ulicích v Detroitu, Phoenixu, Portlandu či Oaklandu mezitím volali po spravedlivém sečtení všech hlasů. V New Yorku vedly protesty k potyčkám s policií, která asi 20 jejich účastníků zatkla.

Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek sdělilo, že mu zákon umožňuje vyslat ozbrojené federální policisty do sčítacích místností po celé zemi, kde by vyšetřovali možné volební podvody.

Krok podle NYT zavdal příčinu k obavám z možného zastrašování sčítacích komisařů ze strany federální vlády v době, kdy se Trump předčasně prohlásil vítězem voleb a vyzval k ukončení sčítání hlasů.

Americké zákony zakazují rozmístění ozbrojených federálních policistů ve volebních a sčítacích místnostech v den voleb. Ministerstvo spravedlnosti, v jehož čele stojí Trumpův spojenec William Barr, nicméně sdělilo prokurátorům, že vyslání se může uskutečnit kdykoli po volebním dnu.

Joe Biden hýří optimismem: Tyhle volby vyhrajeme!

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...