Nicolas Maduro

Nicolas Maduro | foto: Profimedia.cz

Státy hrozí Venezuele sankcemi, pokud nezruší nedělní prezidentské volby

  • 44
Čtrnáct států Severní a Jižní Ameriky sdružených v takzvané limské skupině společně se Španělskem a USA vyzvaly Venezuelu, aby zrušila prezidentské volby. Hlasování, které se má konat v neděli, označily za „nelegitimní a nevěrohodné“. Venezuelský prezident Maduro chce ve volbách obhájit svůj mandát, hlavní opoziční strany ale hlasování označují za frašku.

„Země odsuzují autoritářský režim, který si neváží demokratických institucí, právního státu, ani lidských práv a který vyhlásil nelegitimní a nevěrohodné volby,“ uvedla v prohlášení koordinovaném se Španělskem a USA limská skupina, jejímiž členy jsou jihoamerické státy včetně Brazílie, Argentiny, Chile či Kolumbie, ale také Mexiko či Kanada.

„Je to poslední výzva venezuelské vládě, aby zrušila volby,“ stojí dále v textu zveřejněném po setkání ministrů zahraničí v Mexiku. 

V případě, že k hlasování nakonec dojde, budou signatářské země zvažovat „diplomatické, hospodářské, finanční a humanitární“ kroky proti Madurovu režimu. Podrobnosti o tom, jakou podobu by měly mít, ale státy nesdělily.

Opozice volby bojkotuje

Maduro se chce v neděli nechat opět zvolit venezuelským prezidentem, jeho vítězství je podle pozorovatelů téměř jisté. Řada států je přesvědčena, že hlasování nebude svobodné a spravedlivé. Desítky opozičních politiků jsou ve vazbě, byly z účasti ve volbách vyloučeny či uprchly do zahraničí.

Venezuelský režim dlouhodobě pronásleduje své politické odpůrce a klade opozici administrativní překážky pro účast ve volbách. Už několik předchozích voleb provázely nepravosti. Hlavní opoziční koalice, Stůl demokratické jednoty (MUD), nedělní hlasování bojkotuje.

Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků a desetitisícům dětí podle humanitární organizace Cáritas letos hrozí smrt kvůli podvýživě. Značný podíl na ekonomické situaci má politika současné socialistické vlády.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue