Nejvyšší soud, Washington, USA (13. 11. 2018)

Nejvyšší soud, Washington, USA (13. 11. 2018) | foto: Reuters

Soud v USA povolil vulgaritu v názvu značky, zrušil stoletý zákaz

  • 21
Americký nejvyšší soud se v pondělí zabýval žalobou módního návrháře pobouřeného úředním zákazem své kontroverzní obchodní značky. Zrušil víc než sto let platný zákaz, který znemožňoval výrobcům používat „nemorální“ nebo „skandální“ slova v obchodních názvech. Zásluhu na liberalizaci výraziva má kauza vyvolaná sporem o slovo „fuck“, které je obzvlášť vulgární.

Erik Brunetti, módní návrhář z Los Angeles, vytvořil kolekci ležérního oblečení, které chtěl registrovat pod ochrannou obchodní známkou FUCT. Slovo se sice píše odlišně, ale zní prakticky stejně jako obrat „fucked“, tedy odvozenina výše uvedeného pohoršlivého výrazu. Státní úřad pro patenty a ochranné známky USA značku zaregistrovat odmítl jako „skandálně nemorální“.

V následné žalobě, která v pondělí dospěla až k nejvyšší soudní instituci, soud zrušil zákon z roku 1905, který využívání vulgárních výrazů obchodníkům zapovídal. Dal za pravdu Brunettimu, který se odvolal na první dodatek americké ústavy zaručující ochranu svobody slova.

Za Brunettiho se postavila Americká unie občanských práv (ACLU). Odvolala se přitom na rozhodnutí nejvyššího soudu z roku 1971, který na základě prvního dodatku odmítl zakázat nápis na bundách odpůrců vietnamské války. Zněl „Fuck the Draft“, neboli „S..u na odvod“.

Vládní právníci, kteří u nejvyššího soudu stáli proti Brunettimu, se obávali, že schválení kontroverzní ochranné známky otevře stavidla sprosťárnám, třeba i obrázkům nezakryté erotiky, jež by prý mohly zaplavit trh amerického spotřebního zboží.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video