ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Škola dívkám zahalila ňadra a ramena. Kvůli vám se stydí, vztekají se rodiče

  • 219
Floridská střední škola sklidila kritiku z řad studentů i rodičů poté, co její zaměstnanci digitálně upravili fotografie desítek studentek, jimž v ročence zakryli odhalená ramena či dekolt. Někteří rodiče poukázali na to, že škola vzbudila v děvčatech pocit, že se mají za svá těla stydět.

Ačkoli střední škola Bartram Trail upravila celkem osmdesát snímků dívek, v případě chlapců nezměnila ani jediný. Zcela bez problémů v ročence otiskla také fotografie chlapeckého plaveckého týmu, jenž fotografovi zapózoval pouze v plavkách. 

„Přes hrudník mám v ročence černou pásku a někdo mi uměle posunul kardigan. Byla jsem velmi zmatená, když jsem ten snímek uviděla, cítila jsem se trapně,“ říká studentka Riley O’Keefeová. Za ročenku museli studenti podle listu The Guardian zaplatit sto dolarů (dva tisíce korun).

„Musí si uvědomit, že kvůli nim se děvčata stydí za svá těla,“ dodala O’Keefeová. Fotografie publikované v ročence jsou upravené velmi neohrabaně. Některé studentky mají dekolt či ramena zakryté páskou v barvě oblečení, dalším se někdo pokusil oblečení na těle „zvětšit“.

„Škola odvedla strašlivou práci při ochraně duševního zdraví našich dětí,“ uvedl Adrian Bartlett, jenž má na škole patnáctiletou dceru. „Naše děti kvůli tomu mají pocit, že by měly zakrývat svá těla a měly by se za ně stydět. Pro mnohé z nich to bylo velmi ponižující,“ dodal.

Škola, kam chodí celkem dva a půl tisíce dětí, uvedla, že těm, kteří nejsou s ročenkou spokojení, vrátí peníze.

Christina Langstonová, mluvčí okresu St. Johns, do něhož škola spadá, uvedla, že k úpravám snímků se rozhodla učitelka, která dospěla k závěru, že fotografie porušují okresní školní dress code. Podle toho je „neskromné, odhalující nebo rozptylující oblečení nepřijatelné“.

„Škola Bartram Trail tento problém dříve řešila tak, že do ročenek prostě nezahrnula fotografie studentů, kteří pravidla oblékání porušili. Digitální úprava tak byla řešením, které zajistilo, že v ročence budou všichni studenti,“ uvedla Langstonová.

Rodiče O’Keefeové uvedli, že hodlají dorazit na úterní schůzi školní rady, kde chtějí vyzvat k aktualizaci „zastaralého dress codu“. Jejich dcera shromáždila asi pět tisíc podpisů lidí, kteří rovněž požadují změnu.

Petice vznikla poté, co školní zaměstnanec v březnu nazval jednu ze studentek „šlapkou“, protože měla na jeho vkus příliš krátkou sukni. Další studentku zase učitel požádal o zapnutí svetru, ze kterého jí koukala sportovní podprsenka. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video