V Senátu USA začal druhý proces s Trumpem, ten tentokrát čelí obvinění z...

V Senátu USA začal druhý proces s Trumpem, ten tentokrát čelí obvinění z podněcování násilí. (9. února 2021) | foto: Reuters

Druhý impeachment Trumpa je v souladu s ústavou, rozhodli senátoři

  • 206
V americkém Senátu v úterý začal soud pramenící z druhé ústavní žaloby vznesené proti Donaldu Trumpovi. Senát poprvé projednává impeachment u prezidenta až po jeho odchodu z funkce. Během prvního jednacího dne senátoři rozhodli, že ústavní žaloba proti Trumpovi je v souladu s ústavou. Může tak pokračovat proces impeachmentu.

Pro schválení ústavnosti žaloby byla potřeba nadpoloviční většina hlasů, návrh nakonec podpořilo 56 ze 100 senátorů. Pro schválení hlasovalo také šest republikánů.

Úvodní řeči kongresmanů, kteří vystupují v roli prokurátorů, a Trumpovy obhajoby, mají přijít ve středu. Prohlášení procesu za protiústavní nebylo už před jednáním příliš pravděpodobné, neboť většina senátorů už v lednu dala najevo, že v souzení bývalého prezidenta nevidí problém.

Od středy bude proces pokračovat prezentací argumentů k samotnému obvinění. Kongresmani vystupující v roli prokurátorů i Trumpova obhajoba budou mít k dispozici po 16 hodinách.

Zástupci exprezidenta odmítají, že by jejich klient vyprovokoval lednové násilnosti v sídle Kongresu, které vyústily v obvinění z „podněcování ke vzpouře“. „Skutečnou pravdou je, že lidé, kteří zločinně vnikli do Kapitolu, tak učinili sami od sebe a ze svých vlastních důvodů,“ uvedla obhajoba v dokumentu předloženém Senátu v pondělí.

Obhajoba v úvodních vystoupeních popisovala ústavní žalobu jako produkt přirozené „touhy po odplatě“ po šokující události i jako projev „čiré, pomýlené stranické politiky“. „Ve skutečnosti jsme tady proto, že většina ve Sněmovně reprezentantů se nechce v budoucnu utkat s Donaldem Trumpem jako s politickým rivalem,“ řekl Trumpův právník Bruce Castor. Někdejší prokurátor zároveň podotkl, že Trump už „byl odstraněn voliči“.

Projednávání ústavní žaloby je zatím naplánované do neděle a pakliže nebudou předvoláni svědci, mohlo by být uzavřené už na začátku příštího týdne.

Podle takzvaných manažerů impeachmentu, kteří budou v následujících dnech prezentovat obžalobu, o vině Trumpa není pochyb. Jeho odsouzení se nicméně před zahájením procesu zdálo být velmi nepravděpodobné. Pro uznání Trumpovy viny by se muselo k 50 senátorům Demokratické strany připojit nejméně 17 republikánů, ovšem jen pět republikánských senátorů v lednu podpořilo samotné konání procesu.

Do toho se podobně jako do veškerého dění v Kongresu promítnou obavy ze šíření koronaviru, uvedla agentura AP. Senátoři možná během procesu nebudou jen v hlavním jednacím sále, ale také v přilehlé „mramorové místnosti“ nebo v ochozech pro zástupce veřejnosti, aby mezi nimi byly větší rozestupy.

Kapitol je jak pevnost

Areál amerického Kongresu je před procesem stále obehnán více než dva metry vysokým plotem s žiletkovým drátem, uvnitř ohraničené zóny hlídkují tisíce příslušníků národní gardy. Jindy otevřené srdce vlády Spojených států je spíše pevností, píše agentura Reuters. 

V minulých letech nevídaná bezpečnostní opatření byla zavedena v reakci na události 6. ledna, kdy dav Trumpových příznivců vtrhl do budovy Kongresu a přerušil projednávání výsledků prezidentských voleb. Policejní sbor Kapitolu, který má kolem 2000 členů, nedokázal vpád zastavit a jeho vedení pak čelilo vlně kritiky. Nepokoje si vyžádaly pět mrtvých, desítky policistů utrpěly zranění.

Hlasování v Senátu naznačilo, že žaloba na Trumpa nejspíš neuspěje

Zatím se s mimořádnými opatřeními počítá nejméně do konce senátního procesu, uvedla policejní mluvčí Eva Maleckiová.

„Aktuální bezpečnostní pozice ministerstva nadále vyžaduje, abychom udržovali vysokou úroveň připravenosti na nadcházející senátní proces k impeachmentu a pokračující hrozby směřující proti Kongresu,“ řekla Maleckiová. Odkazovala při tom nejspíše na výstrahu ministerstva vnitřní bezpečnosti z 27. ledna, která varovala před možností útoků „násilných extremistů“ nespokojených s vyústěním podzimních voleb.

Při Bidenově inauguraci se obavy z nových násilností nenaplnily a pořádkové síly v centru Washingtonu nakonec nečelily významnějším incidentům. Pakliže se i projednávání ústavní žaloby obejde bez větších problémů, lze očekávat tlak na přehodnocení současných opatření, která jsou pro mnohé těžko stravitelná.

„Rozhodně musíme náš Kapitol chránit,“ řekl Reuters Peter Newsham, který až do ledna šéfoval washingtonské policii. „Ale nezdá se mi, že to je způsob, jak bychom coby Spojené státy chtěli vypadat,“ dodal.

20. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video