Šéf zahraničního výboru Rady federace Konstantin Kosačov nedostal vízum do USA

Šéf zahraničního výboru Rady federace Konstantin Kosačov nedostal vízum do USA | foto: Profimedia.cz

USA nedaly víza ruským senátorům, ti nemohou do OSN. Skandální, zuří Moskva

  • 80
Několik ruských senátorů nedostalo americké vízum a nemůže se zúčastnit nynější schůze Valného shromáždění OSN v New Yorku. Oznámila to ruská státní tisková agentura TASS a informaci potvrdila i mluvčí ruské diplomacie. Důvody odepření víz nejsou jasné.

Mezi senátory, kteří vízum nedostali, je vlivný předseda zahraničního výboru Rady federace Konstantin Kosačov, který patří v ruském parlamentu k nejčastějším a nejtvrdším kritikům americké zahraniční politiky. Kteří další členové horní parlamentní komory vízum nedostali, TASS neuvedl.

„Americká strana porušila závazky vůči mezinárodnímu společenství a nevystavila včas víza řadě členů (ruské) oficiální delegace, včetně mne,“ řekl Kosačov novinářům. „Je to neslýchaná akce, která je nevysvětlitelná a neospravedlnitelná,“ dodal. 

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová chování USA označila za skandální projev neúcty k členským státům OSN. Americká strana podle ní svůj krok zdůvodnila „technickými problémy“, přestože žádost Moskva podala včas. O incidentu chce ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mluvit na schůzce s americkým protějškem Mikem Pompeem, řekla mluvčí. 

Spojené státy mají povinnost udělovat víza zemím, které o to v souvislosti se zastupováním ve světové organizaci požádají. Občas ale americké úřady regule OSN obcházejí, aby postihly znepřátelené režimy, například Kubu nebo Írán. 

USA provedly test rakety. První po vypovězení smlouvy s Ruskem (video z 19.8.2019): 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video