Spousta ruských matek chce rodit na Floridě. Na snímku Miami

Spousta ruských matek chce rodit na Floridě. Na snímku Miami | foto: Profimedia.cz

Rusové vydělávají na americkém občanství, do USA vozí nastávající matky

  • 366
Tisíce Rusek zamíří každý rok do Spojených států, aby tu porodily děti, které automatický získají nárok na americké občanství. Ruské společnosti si na trendu posledních let postavily lukrativní byznys. Za kompletní péči a zařízení právních formalit si účtují až 700 tisíc korun, které se bohatí Rusové po překonání finanční krize nezdráhají zaplatit.

Podle stanice Deutsche Welle se ruskému porodnímu turismu úspěšně daří už léta. Internet zaplavila reklamní videa, podle kterých každý den nasedne na letadlo do Spojených států až osm těhotných žen s úmyslem porodit v zámoří. Na ruském trhu se v současné chvíli pohybuje asi deset „porodních” agentur, které zákaznicím nabízí kompletní zajištění cesty do USA.

Kojení v koncích. České porodnice podle průzkumu nedodržují standardy UNICEF

Pro jednu takovou společnost pracuje i Anton Jatchmeněv. Firma s názvem Miami Care má deset zaměstnanců, včetně právníka, lékaře, tlumočníka a skupiny konzultantů přímo v Miami. Jatchmeněv má na povel moskevskou centrálu, kde poskytuje poradenství nastávajícím rodičům, kteří mají o speciální služby zájem.

„Nabízíme celou řadu služeb. Všechno je na míru ušité našim zákazníkům, včetně jejich finančních možností,” vysvětluje Jatchmeněv. Svoji práci popisuje jako formu globálního cestovního ruchu, který je zároveň velmi lukrativním obchodem. A to zejména od roku 2016, kdy Rusko překonalo finanční krizi a lidé začali mít prostředky na nákup takových služeb.

Výlet do USA přijde Rusky až na 700 tisíc korun

Firma pošle každý rok na Floridu si 200 ruských matek, které mohou na místě očekávat balíček komplexní péče. Součástí služby je letecká přeprava, ubytování, lékařská péče, právní poradenství i pomoc ze strany ruských tlumočníků. Výsledkem je zisk amerického občanství pro novorozeného potomka.

Přivedla na svět stovky dětí, přesto ji porodnictví stále překvapuje

Jatchmeněv přiznává, že služba rozhodně nevyjde lacino. „Kolik Rusů si asi tak může dovolit utratit za tři měsíce 30 000 dolarů (690 000 korun)?” říká. Více než polovina lidí, kteří si službu mohou dovolit, pochází z Moskvy. Zbývající část klientů je podle Jatchmeněva z oblasti severního Ruska, kde vydělávají na ropném průmyslu.

Většina nastávajících matek, které se rozhodnou porodit v zámoří, si nejčastěji vybere právě Floridu. Podle Deutsche Welle za to může kombinace místní početné ruské komunity a přijatelných nákladů na ubytování. Ačkoli neexistují žádné oficiální údaje o tom, kolik dětí se v USA narodilo ruským matkám, Centrum migračních studií v New Yorku odhaduje, že se na americké půdě cizinkám ročně narodí 36 000 dětí.

Z Trumpa si Rusové hlavu nedělají

Podle Jatchmeněva budou tyto počty i nadále růst, a to navzdory plánu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten zvažuje zablokování právní zásady, podle které se americkými občany automaticky stávají i děti cizinců narozené na území Spojených států.

Jatchmeněv si je jistý, že prezidentův plán ruský byznys neohrozí. „Za poslední dva dny jsme přijali mnoho telefonátů od potenciálních zákazníků,” říká s tím, že mnoho váhajících klientů přimělo Trumpovo úterní oznámení k činům. „Trumpovy plány jsou pro nás skvělá reklama,“ uzavírá Jatchmeněv.

Trump v úterním rozhovoru pro televizi HBO řekl, že uplatňování výše zmíněného práva, které zaručuje 14. dodatek americké ústavy, může zastavit exekutivním nařízením, tedy dekretem, takže se obejde bez souhlasu Kongresu USA. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan nicméně v odmítavé reakci řekl, že Trump tuto možnost nemá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video