Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci Bílého domu ve...

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci Bílého domu ve Washingtonu. (19. dubna 2020) | foto: ČTK

Trump se před protesty schoval v bunkru. V Bílém domě vyvolaly poplach

  • 568
Americký prezident Donald Trump se v pátek kvůli obavám z protestů před Bílým domem na krátký čas schoval do bezpečnostního bunkru, kterým je sídlo amerických prezidentů vybaveno. Učinil tak na doporučení Tajné služby Spojených států, která má ochranu prezidenta na starost. Nedaleko sídla se vyhrotily demonstrace zažehnuté úmrtím černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou.

Prezident strávil v bunkru asi hodinu. Úkryt je určený pro výjimečné situace, jakou je například teroristický útok. Podle AP vyvolaly v americké prezidentské rezidenci nynější protesty jeden z nejvyšších poplachů od útoků z 11. září 2001.

Demonstrace a nepokoje v USA jsou reakcí na úmrtí černocha George Floyda, který zemřel při zatýkání poté, co mu bělošský policista přes osm minut klečel na krku. Floyd přitom opakovaně říkal, že nemůže dýchat. Incident částečně zachytil na video náhodný kolemjdoucí.

Protesty pokračovaly celý víkend v desítkách měst včetně americké metropole, kde se jejich ohniskem stalo Lafayettovo náměstí, jež leží hned vedle Bílého domu. 

Pokojné shromáždění se tam znovu vyhrotilo v noci na dnešek místního času (dnes ráno SELČ), když se policie snažila rozehnat asi tisíc demonstrantů slzným plynem a zábleskovými granáty. Blížil se totiž noční zákaz vycházení, který místní úřady kvůli protestům nařídily již dříve.

Ačkoliv se dav rozutekl, řada z protestujících následně zapálila v blízkých ulicích několik ohňů. V jednom z nich skončila i americká vlajka. Vzplál rovněž kostel na severní straně náměstí a budova s veřejnými záchodky a někteří lidé se vloupali do přilehlých bank a klenotnictví. 

Guvernéři musí přijmout tvrdší postoj, napsal Trump

Policie uvedla, že po začátku zákazu vycházení musela zasahovat u několika požárů. Na pomoc pořádkovým službám úřady povolaly všech asi 1 700 příslušníků místní Národní gardy.

V Minneapolisu pokračovaly protesty, v Detroitu někdo střílel do davu

Trump se přes víkend k protestům zatím oficiálně nevyjádřil, na Twitteru pouze volal po tvrdému zákroku vůči demonstrantům a sdílel například příspěvek komentátora Bucka Sextona, který vyzval k využití „zdrcující síly“ proti protestujícím. 

V sobotu pak napsal, že někteří guvernéři musí přijmout tvrdší postoj, jinak bude federální vláda nucena využít „neomezenou moc naší armády a mnoho (lidí) pozatýkat“. Pořádkové síly zatím v souvislosti s protesty zadržely nejméně 4 100 lidí.

Policie použila slzný plyn na davy u Bílého domu:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue