Tady se rozhodne. Projděte si nejdůležitější kolbiště amerických voleb

  • 275
Donald Trump a Joe Biden v závěru kampaně napřeli veškeré síly na státy, kde se listopadové prezidentské volby budou rozhodovat. Co napovídá pohled do historie a poslední průzkumy o jejich šancích na Floridě, v Pensylvánii či Georgii?

Donald Trump jede na plné obrátky. Denně stihne i tři volební mítinky a ještě si stěžuje, že jich má v diáři málo. V pátek dvakrát řečnil na Floridě, kde také odevzdal svůj hlas. V sobotu dostal do varu své příznivce v Severní Karolíně, Ohiu a Wisconsinu. V pondělí byl k vidění hned na třech různých místech v Pensylvánii.  

Na Pensylvánii se soustředí i Joe Biden, který zde v sobotu uspořádal dva „drive-in“ mítinky. „Nakonec může rozhodnout Pensylvánie. A já vám věřím. Já svému státu věřím,“ apeloval na posluchače ukryté kvůli koronaviru v autech.

Americký prezident Donald Trump odhazuje roušku do davu příznvců. Předvolební kampaň na mezinárodním letišti Orlando Sanford na Floridě. (12. října 2020)

Má pravdu. Podle modelu respektovaného portálu FiveThirtyEight existuje 31procentní šance, že letos se souboj o Bílý dům rozhodne právě tam. „Pensylvánie se nyní jeví jako naprosto nejdůležitější stát voleb 2020,“ stojí v jeho analýze.

Někdejší demokratický viceprezident si v celostátních průzkumech udržuje pohodlný náskok, to ale nic neznamená. Jak známo, v amerických prezidentských volbách nejde o to, kdo dostane v součtu více hlasů, ale kdo získá většinu v 538členném sboru volitelů zastupujících jednotlivé státy. 

Přesně to se minule povedlo Trumpovi. Volilo ho sice o 2,9 milionu Američanů méně než Hillary Clintonovou, povedlo se mu však ovládnout klíčové státy. 

Největší zastoupení ve sboru volitelů má Kalifornie (55) a Texas (38), tady ovšem nemá smysl plýtvat časem a penězi . Liberální Kalifornie v posledních desetiletích vždy volí demokraty, konzervativní Texas republikány (i když jejich převaha zde postupně slábne). Takzvané swing states jsou státy, které se mohou přiklonit na obě strany. Podívejme se na osm nejdůležitějších.

1 Florida

ilustrační snímek

Počet volitelů: 29
Průměr průzkumů podle RealClearPolitics: Remíza
Poslední odhady před volbami 2016: Clintonová +2,3 
Výsledek 2016: Trump +1,2
Dvaadvacetimilionová Florida je bezpochyby největším a nejdůležitějším ze swing states. Co do počtu volitelů je třetí po Kalifornii a Texasu. Od roku 1964 platí, že kdo získal „sluneční stát“, zvítězil i v celkovém klání (výjimkou potvrzující pravidlo je rok 1992. Tehdy zde vyhrál George H. W. Bush, který prohrál s Billem Clintonem).

Florida je nepostradatelná a nevypočitatelná zároveň. Republikáni i demokraté si to dobře uvědomují a masivně zde investují do televizní reklamy: podle portálu NPR za ni dohromady utratili 257 milionů dolarů, tedy téměř šest miliard korun.

ANALÝZA: Proč teď boháči platí dluhy floridských vězňů

Trumpa může těšit, že si v průzkumech slušně vede u Hispánců, kteří představují čtvrtinu místní populace. Především Kubáncům, nejpočetnější hispánské komunitě na Floridě, lahodí jeho tvrdý postoj vůči socialistickým režimům v Havaně a Caracasu.  

Druhou důležitou skupinou jsou důchodci, kteří se sem na stáří stěhují za sluncem. Také u nich podle průzkumů o osm procentních bodů vede Trump. Biden si však u seniorů vede lépe než Hillary Clintonová, která v roce 2016 v této voličské skupině prohrála o 17 procentních bodů. 

2 Pensylvánie

ilustrační snímek

Počet volitelů: 20
Průměr průzkumů podle RealClearPolitics: Biden +3,8 procentního bodu
Poslední odhady před volbami 2016: Clintonová +6,4 
Výsledek 2016: Trump +0,7
Ze slunného jihu přeskočíme na sever do takzvaného Rust Beltu – průmyslových států kolem Velkých jezer, které v posledních desetiletích procházejí úpadkem. Před čtyřmi roky Trump dokázal zúročit frustraci  místních dělníků a Pensylvánie se stala klenotem v jeho koruně.

Obrací republikány proti Trumpovi. Je jako infekce, říká Bill Kristol

Pro demokraty to byl šok. Vždyť od roku 1988 zde vždy vyhrávali oni a Clintonová si v průzkumech udržovala spolehlivý náskok. Demokraté věří, že letos se noční můra opakovat nebude a Biden ve svém rodném státě nezíská jen velká města jako je Filadelfie, ale přetáhne i část Trumpových voličů na venkově.

Republikáni sází na to, že dokážou dostat k volbám v rekordních počtech voliče v menších průmyslových a hornických městech. Nechtějí přesvedčovat nerozhodné, ale vytěžit do posedního zbytku okrsky, kde Trump minule vyhrál.

Dobrým příkladem je okres Butler severně od Pittsburghu. Kdysi se zde vyráběly vojenské džípy, dnes ekonomiku táhne frakování plynu z břidlic. Na jednoho registrovaného demokrata tu připadají dva republikáni, mezi nimiž minule byla volební účast úctyhodných 80 procent.

Republikáni dělají vše pro to, aby to letos bylo 90 procent. Taková mobilizace není ve vyhrocené atmosféře vyloučená. „Nacházíme se v bodě, kde byla Venezuela před nástupem socialistů. To je naše volba. To jsem si nevymyslel, to nám říká historie,“ svěřil se agentuře AP se svými obavami z demokratů 76letý Bill Adams.

3 Ohio

ilustrační snímek

Počet volitelů: 18
Průměr průzkumů podle RealClearPolitics: Trump +0,6 procentního bodu
Poslední odhady před volbami 2016: Clintonová +0,1 
Výsledek 2016: Trump +8,1
Sedmý nejlidnatější stát USA je jedním z mála států, kde si Donald Trump v průzkumech vede lépe než před čtyřmi lety. Jak poznamenává portál FiveThirtyEight, Ohio se v posledních letech posunulo výrazně doprava. Většinu elektorátu zde tvoří běloši bez vyššího vzdělání, které Trump dokázal oslovit.

Současný prezident však ví, že vítězství v Ohiu zdaleka nemá jisté. Průzkum televize Fox ukázal, že na předměstích velkých měst na Bidena ztrácí až deset procentních bodů. Demokraté také věří, že se jim letos podaří dostat k volbám více černošských voličů. 

Trump v kampani rozházel miliardu, Biden ho v cílové rovince válcuje

I proto Trump nespouští Ohio ze zřetele. „Poslední čtyři roky jste sledovali, jak za vás bojuji. Dnes na vás spoléhám, že zajistíte další historické vítězství pro naši zemi. Rozhodne se v Ohiu,“ agitoval v sobotu na mítinku v Circleville.

4 Wisconsin

ilustrační snímek

Počet volitelů: 10
Průměr průzkumů podle RealClearPolitics: Biden +7,8 procentního bodu
Poslední odhady před volbami 2016: Clintonová +6,7 
Výsledek 2016: Trump +0,8
Podobný případ jako Pensylvánie. Bezmála šestimilionový stát na břehu Michiganského jezera měl být před čtyřmi lety spolehlivou cihlou v takzvané „modré zdi“: v minulosti zde sedmkrát za sebou vyhrál demokratický kandidát. Clintonová si tím byla tak jistá, že sem během posledního půl roku kampaně ani nezavítala. Zbytek je historie.

Letos mnohé napovídá tomu, že Bidenů náskok z průzkumů je natolik velký, že by si ho mohl udržet. 

Za prvé: před čtyřmi lety se asi pětina voličů rozhodla až na poslední chvíli a většina z nich to hodila Trumpovi. Letos je nerozhodnutých jen asi devět procent. 

Za druhé: Clintonové část hlasů sebrala kandidátka za zelené, která letos nekandiduje. 

Za třetí: Biden by mohl přetáhnout část Trumpových voličů. Podle průzkumu Siena College a The New York Times z počátku října by ho volilo 44 procent bělochů bez vyššího vzdělání. Trumpa 50 procent – což je daleko menší rozdíl než před čtyřmi lety.

Za čtvrté: Wisconsin se v posledních týdnech stal epicentrem šíření koronaviru. Analytici se shodují, že pokud se volby stanou referendem o tom, jak Spojené státy zvládly pandemii, Donald Trump prohraje.

5 Michigan

ilustrační snímek

Počet volitelů: 16
Průměr průzkumů podle RealClearPolitics: Biden +7,8 procentního bodu
Poslední odhady před volbami 2016: Clintonová +6,6 
Výsledek 2016: Trump +0,2

Ze všech států Rust Beltu, které Trump před čtyřmi roky těsně dostal na svoji stranu, to pro něj v Michiganu vypadá nejhůř. Podle portálu Politico za to může především jedna demografická skupina: bílé ženy, které se v posledních letech politicky aktivizovaly a staly se úctyhodnou politickou silou.

Hospodyňky z velkých měst jako je Detroit nasměrovaly Michigan zpět k demokratům. Jejich hlasy před dvěma roky dostaly do funkce guvernérky Gretchen Whitmerovou, do Sněmovny reprezentantů poslaly Ellisu Slotkinovou. Někdejší analytička CIA zvítězila v okrsku, který po dvacet let drželi republikáni.

FBI zmařila únos guvernérky Michiganu, jež se stala terčem koronaskeptiků

Nejde jen o Michigan. Průzkumy ukazují, že Trumpovy někdejší voličky jsou jeho vystupováním znechuceny a Biden mezi nimi v klíčových státech vede o 23 procentních bodů. „Dámy, mohly byste mě prosím mít rády? Prosím. Prosím,“ apeloval minulý týden v Pensylvánii na své ztracené voličky šéf Bílého domu.

6 Arizona

ilustrační snímek

Počet volitelů: 11
Průměr průzkumů podle RealClearPolitics: Biden +2,4 procentního bodu
Poslední odhady před volbami 2016: Clintonová +0,2 
Výsledek 2016: Trump +3,5
Arizona nebývala nerozhodným státem. Z demokratických kandidátů na prezidenta ji naposledy získal Bill Clinton v roce 1994, poté zde už vždy vítězili republikáni. 

Poslední roky však ukazují, že sedmimilionový stát už nelze považovat za rudou jistotu: například před dvěma lety zde byla do Senátu zvolena demokratka a hrdá bisexuálka Kyrsten Sinemaová.

Je zosobněním Ameriky, naslouchá nám. Trumpa volí nejen naštvaní bílí muži

Postupné modrání Arizony se často vysvětluje rostoucí komunitou Hispánců. Skutečný důvod však tkví v něčem jiném. Více než polovina obyvatel Arizony bydlí v Phoenixu a jeho okolí, jehož socioekonomické složení se rychle mění. 

Přibývá bohatých lidí s vysokou školou, kteří inklinují k demokratům. Zatímco před šestnácti lety George W. Bush vyhrál v Phoenixu o 15 procentních bodů, Trump zde zvítězil jen o tři. Je to trend, který by letos mohl celý „Grand Canyon state“ přihrát Bidenovi. 

7 Severní Karolína

ilustrační snímek

Počet volitelů: 15
Průměr průzkumů podle RealClearPolitics: Biden +0,7 procentního bodu
Poslední odhady před volbami 2016: Clintonová +2,1 
Výsledek 2016: Trump +3,6
Desetimilionový stát na pobřeží Atlantiku hlasuje od roku 1978 poměrně spolehlivě pro republikány. Rudou dominanci dokázal zlomit jen Barack Obama v roce 2008, který zde porazil Johna McCaina o pouhých čtrnáct tisíc hlasů. 

Poslední průzkumy ukazují, že souboj mezi Trumpem a Bidenem je zde extrémně vyrovnaný. Prezidenta může těšit, že obyvatelé Severní Karolíny jeho počínaní v úřadu hodnotí lehce příznivěji než zbytek země. V kampani se snaží zmobilizovat příznivce z venkovských oblastí na východě státu.

24. října 2020

Biden se pokouší zopakovat Obamovo dvanáct let staré kouzlo a dostat k volbám v co největších zástupech černochy z velkých měst jako je Charlotte. To by mohlo být klíčové. Průzkumy napovídají, že v této demografické skupině poráží Trumpa v poměru 85:15.   

8 Georgie

ilustrační snímek

Počet volitelů: 16
Průměr průzkumů podle RealClearPolitics: Remíza
Poslední odhady před volbami 2016: Trump +2,9 
Výsledek 2016: Trump +5,1
Politický význam Georgie roste. Počet jejích obyvatel se za posledních třicet let téměř zdvojnásobil a jižanský stát v průběhu let dostal ve sboru volitelů o tři místa navíc. Demokratický kandidát zde uspěl pouze pokud sám pocházel z jihu jako Jimmy Carter nebo Bill Clinton. 

Trump sází na bílý, zbožný a konzervativní venkov, který před dvěma roky z 90 procent hlasoval pro republikánského kandidáta na guvernéra Briana Kempa. Vyhrál, ale těsně. Jeho demokratická soupeřka, černošská právnička Stacey Abramsová, dokázala získat tři čtvrtiny hlasů v Atlantě, největším městě státu.

Někteří demokraté už vidí Trumpa před soudem, pokud nevyhraje volby

To naznačuje, že v listopadu to bude o prsa. Svědčí o tom i dostihy v  průzkumech: dlouho vedl Trump, ale začátkem října ho Biden předběhl. Pak se pořadí opět vyměnilo a pak znovu. Nyní průzkumy předpovídají vyrovnaný výsledek.

Demokraté každopádně věří, že demografický vývoj jim hraje do karet a Georgia letos zmodrá. Biden v úterý zavítal do lázní Warm Springs, aby zde šířil hlavní téma své kampaně. Zbožným Jižanům se představil jako muž, který dokáže vyléčit rozdělenou a koronavirem zdecimovanou Ameriky. 

„Bible nás učí, že je čas bořit a čas stavět. Je čas hojit rány. Ten čas nastal právě teď. Bůh a historie nás volají abychom dnes tento úkol vyplnili ,“ prohlásil týden před volbami v místech, kde si Franklin Delano Roosevelt léčil následky obrny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video